Середовище конструювання алгоритмічних знань та інструментарій синтезу програм - Яценко, О.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Статтю присвячено огляду результатів, отриманих у рамках подальшого розвитку середовища конструювання алгоритмічних знань
мультиобробки та інтегрованого інструментарію проектування і синтезу послідовних та паралельних об’єктно-орієнтованих
програм. Інструментальні засоби грунтуються на апараті алгебри алгоритміки (стратегіях обробки, метаправилах конструювання
схем). Розроблено низку паралельних алгоритмів сортування та пошуку, що входять до запропонованого середовища
інструментарію для проектування та генерації програм символьної мультиобробки. Розглянуто перспективи застосування засобів
Grid-обчислень для реалізації паралельних алгоритмів та програм. The article is devoted to consideration of the results got within farther development of the environment of constructing of algorithmic
knowledge of multiprocessing and integrated tool of designing and synthesis of consecutive and parallel object-oriented programs. The tools
are based on algorithmics algebra apparatus (strategies of processing, metarules of schemes constructing). Several concurrent sort and search
algorithms, which belong to the environment proposed, were developed. The tools are applied for designing and generation of programs of
symbol multiprocessing. The prospects of applying of Grid-computation means for realization of parallel algorithms and programs are
considered.