Вплив сонячної радіації і температури води на розвиток фітопланктону Канівського водосховища - Задорожна, Г.М.; Щербак, В.І. (Гидробиологический журнал, 2016)
На основі моніторингових досліджень у верхній частині Канівського водосховища встановлено прямий кореляційний зв язок кількості видів, чисельності та біомаси фітопланктону із сумарною сонячною радіацією (Q) і температурою води (t). Показано, що у періоди, які характеризувалися максимальними значеннями Q і t, видове багатство фітопланктону зменшувалось, тоді як чисельність і біомаса, навпаки, збільшувались. Встановлено абсолютні значення сумарної сонячної радіації та температури води, за яких провідні таксономічні відділи дніпровського фітопланктону досягають максимальних кількісних показників розвитку. На основании мониторинговых исследований в верхней части Каневского водохранилища установлена прямая корреляционная связь количества видов, численности и биомассы фитопланктона с суммарной солнечной радиацией (Q) и температурой воды (t). Показано, что в периоды, которые характеризовались максимальными значениями Q и t, видовое богатство фитопланктона уменьшалось, тогда как численность и биомасса, наоборот, увеличивались. Установлены абсолютные значения суммарной солнечной радиации и температуры воды, при которых ведущие таксономические отделы днепровского фитопланктона достигают максимальных количественных показателей развития. The monitoring studies, carried out in the upper section of the Kaniv water reservoir, showed direct correlation between phytoplankton species diversity, number, biomass and the total solar radiation and water temperature. During periods, marked by maximal Q values and water temperature, phytoplankton species diversity decreased, while its number and biomass, on the contrary, increased. We determined absolute values of solar radiation and water temperature, at which the leading taxonomic divisions of the Dniper phytoplankton reached their maximal development