Содержание белков, углеводов и липидов в клетках зеленых водорослей при кратковременных колебаниях температуры - Кирпенко, Н.И.; Усенко, О.М.; Мусий, Т.О. (Гидробиологический журнал, 2016)
Исследована динамика общего содержания белков, углеводов и липидов у некоторых зеленых водорослей в ответ на влияние кратковременных колебаний температуры ± 10o. Встановлено, що пiд впливом рiзких змiн температури в клiтинах зелених водоростей відбувається суттєвий перерозподіл кількості білків, вуглеводів та ліпідів. Коливання вмісту біохімічних компонентів залежать від віку культур і відрізняються значною видоспецифічністю. При зниженні температури спостерігаються тенденції до посилення синтезу вуглеводів, а при підвищенні — до зменшення вмісту ліпідів. It has been found that sharp changes in the temperature result in reversible redistribution of the content of biochemical components in the cells of green algae, which is species-specific and depends on culture age. A decrease in the temperature results in the increase in the content of carbohydrates whereas its increase in the decrease in the content of lipids.