Вміст пігментів у Cladophora glomerata за дії йонів міді (ІІ) та мангану (ІІ) водного середовища - Пасічна, О.О. (Гидробиологический журнал, 2016)
Встановлено закономірності окремої та сумісної дії йонів міді (ІІ) та мангану (ІІ) у концентраціях, що відповідають їхнім величинам у природних водах, на вміст хлорофілу а, хлорофілу b і каротиноїдів у зелених нитчастих водоростях Cladophora glomerata. Виявлено збільшення вмісту пігментів у C. glomerata при сумісному внесенні у водне середовище 0,5 мкг/дм³ Cu²⁺ і 5 мкг/дм³ Mn²⁺ порівняно з додаванням окремих йонів металів у відповідних концентраціях. Показано зменшення токсичної дії суміші йонів міді і мангану при концентрації 10— 20 мкг/дм³ Cu²⁺ і 100—200 мкг/дм³ Mn²⁺ на пігментну систему C. glomerata порівняно з впливом окремих йонів металів, що є наслідком антагонізму йонів при їхній акумуляції водоростями. Здатність C. glomerata до накопичення значної кількості міді і мангану дає підставу рекомендувати використання цих водоростей як моніторів забруднення водного середовища йонами металів, а також для очищення від них води. Установлены закономерности отдельного и совместного влияния ионов меди (ІІ) и марганца (ІІ) в концентрациях, которые соответствуют их реальному уровню в природных водах, на содержание хлорофилла а, хлорофилла b и каротиноидов у зеленой нитчатой водоросли Cladophora glomerata (L.) Kьtz. Обнаружено увеличение содержания пигментов у С. glomerata при совместном поступлении в водную среду 0,5 мкг/дм³ Cu²⁺ и 5 мкг/дм³ Mn²⁺ по сравнению с влиянием отдельных ионов металлов в соответствующих концентрациях. Показано уменьшение токсического действия смеси ионов меди и марганца при концентрации 10—20 мкг/дм³ Cu²⁺ и 100— 200 мкг/дм³ Mn²⁺ на пигментную систему С. glomerata по сравнению с влиянием отдельных ионов металлов вследствие антагонизма ионов при их аккумуляции водорослями. Способность С. glomerata к накоплению значительного количества ионов меди и марганца дает возможность рекомендовать использование этих водорослей в системе мониторинга загрязнения водной среды ионами металлов, а также для очищения от них воды. The regularities of the separate and combined influence of copper (II) and manganese (II) ions at concentrations that correspond to their real level in natural waters, on the content of chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids in green filamentous algae Cladophora glomerata (L.) Kütz. have been established. It has been found that the combined influence of copper and manganese ions (0,5 mg/dm³ Cu²⁺ and 5 mg/dm³ Mn²⁺) leads tî an increase of pigments content in Ñ. glomerata compared to the individual action of metals ions in such concentrations. Reducing of the toxic effect of Cu²⁺ and Mn²⁺ mixture in concentrations 10—20 mg/dm³ Cu²⁺ and 100—200 mg/dm³ Mn²⁺on pigment system of C. glomerata compared to the effect of their individual ions is showed. It is coursed by antagonism of copper and manganese ions in the process of their accumulation by algae. Due to ability of C. glomerata to accumulate the great quantities of copper (II) and manganese (II) ions, the use of the algae as monitors of water pollution by the metals ions and for water purification from them can be recommended.