Конформеры гистонов — основа структурных перестроек хроматина - Храпунов, С.Н. (Биополимеры и клетка, 1985)
Олигомеры гистонов могут находиться в нескольких структурных состояниях. Локальные метастабильные состояния нативных конформеров незначительно отличаются (вырождены) энергетически и разделены невысокими барьерами, которые могут быть преодолены либо при изменении условий (ионной силы, рН, полярности), либо при взаимодействии олигомеров гистонов с клеточными эффекторами. Структурные перестройки конформеров гистонов, протекающие на уровне изменения их третичной и четвертичной структур, могут определять, наряду с другими факторами, структурные перестройки хроматина, лежащие в основе экспрессии и репрессии генов эукариот. Олігомери гістонів можуть перебувати в кількох структурних станах. Локальні метастабільні стани нативних конформерів незначно відрізняються (вироджені) енергетично і розділені невисокими бар’єрами, які можуть бути подолані або за зміни умов (іонної сили, рН, полярності), або за взаємодії олігомерів гістонів з клітинними ефекторами. Структурні перебудови конформерів гістонів, що проходять на рівні зміни їхньої третинної і четвертинної структур, можуть визначати, поряд з іншими факторами, структурні перебудови хроматину, що лежать в основі експресії та репресії генів еукаріотів. Histone oligomers may be in several structural states. Local metabolically stable states of the native conformers insignificantly differ (are degenerated) in an energetic way and are separated by low barriers which may be overcome either under changed conditions (ionic strength, pH, polarity) or during the interaction of histone oligomers with cellular effectors. Structural histone conformer rearrangements occuring at the level of changes in the tertiary and quaternary structures may determine parallel with other factors struc¬tural chromatin rearrangements underlying expression and repression of the eucaryote genes.