Перша знахідка плероцеркоїдів Ligula pavlovskii Dubinina, 1959 (Cestoda, Diphyllobothriidae) у бичків з прісноводного Каховського водосховища - Юришинець, В.І.; Корнюшин, В.В.; Подобайло, А.В. (Гидробиологический журнал, 2016)
Описано результати паразитологічних досліджень іхтіологічних зборів Інституту гідробіології НАН України (1989 р.) у Каховському водосховищі, у яких вперше для прісних водойм України у бичка-пісочника та бичка-кругляка зареєстровано плероцеркоїди цестод Ligula pavlovskii Dubinina паразита бичкових риб Чорного та Азовського морів. Виявлено особливості просторового розподілу інвазованих риб по акваторії Каховського водосховища, простежено законом ірності показників інвазії бичків плероцеркоїдами L. pavlovskii залежно від виду та розмірів хазяїв. Описаны результаты паразитологических исследований ихтиологических сборов Института гидробиологии НАН Украины (1989 г.) в Каховском водохранилище (р. Днепр), в которых впервые для пресных водоемов Украины у бычка-песочника и бычка-кругляка зарегистрированы плероцеркоиды цестод Ligula pavlovskii Dubinina паразита бычковых рыб Черного и Азовского морей. Выявлены особенности пространственного распределения инвазированных рыб по акватории Каховского водохранилища, прослежены закономерности показателей инвазии бычков плероцеркоидами L. pavlovskii в зависимости от вида и размеров хозяев. The results of parasitological research of ichthyological collections of the Institute of Hydrobiology of the National Academy of Sciences of Ukraine (1989) in the Kakhovka Reservoir (Dnieper River) in which plerocercoids of cestodes Ligula pavlovskii Dubinina — parasite Black goby fish and Azov seas were revealed for the first time in Ukraine freshwater ecosystem. The hosts fish species are Monkey goby (Neogobius fluviatilis) and Round Goby (Neogobius melanostomus) . The peculiarities of the spatial distribution of infected fish in the water area of Kakhovka reservoir and regularities in invasion parameters of plerocercoids Ligula pavlovskii depending on the host-species and size of the hosts are described.