Изучение организации лизинового оперона у Bacillus subtilis - Алексиева, З.М.; Шевченко, Т.Н.; Малюта, С.С. (Биополимеры и клетка, 1985)
На основе плазмиды рВRЗ22 сконструирована плазмида pLB1, содержащая гены биосинтеза лизина Bacillus subtilis, Проведена трансформация штаммов В. subtilis и Е. coli, ауксотрофных по лизину. Показано, что эта плазмида комплементирует мутации в семи генах биосинтеза лизина у Е. coli, а также четыре мутации у B. subtilis. Электрофоретически определена величина вставки ДНК В. subtilis, равная 4,5·10⁶. На основі плазміди рВRЗ22 сконструйовано плазміду pLB1, що містить гени біосинтезу лізину Bacillus subtilis. Здійснено трансформацію штамів В. subtilis і Е. coli, ауксотроф них за лізином. Показано, що ця плазміда комплементує мутації в семи генах біосинтезу лізину у Е. coli, а також чотири мутації у B. subtilis. Електрофоретично визначено величину вставки ДНК В. subtilis, яка дорівнює 4,5·10⁶. The pBR322 plasmid was used for constructing pLBl plasmid carrying genes of Bacillus subtills lysine biosynthesis. B. subtilis and E. coli strains (lysine-auxotrophs) are transformed. The plasmid is shown to complement both mutations in seven genes of lysine biosynthesis in E. coli cells and four mutations in B. subtills. The size of DNA insertion, according to the elctrophoresis data, is 4,5·10⁶.