Стабильность и устойчивость водных экосистем - Алимов, А.Ф. (Гидробиологический журнал, 2017)
Под устойчивостью сообщества или экосистемы предлагается понимать отклонение их характеристик от некого среднего уровня, свойственного конкретной системе как исторически сложившейся при определенных условиях. В качестве меры устойчивости системы можно использовать вариабельность динамики биомассы, представляющую собой отношение минимальной за вегетационный сезон (год или многолетний период) биомассы к максимальной. Під стійкістю угруповання або екосистеми пропонується розуміти відхилення їх характеристик від якогось середнього рівня, властивого конкретній системі як історично сформованої за певних умов. В якості міри стійкості системи можна використовувати варіабельність динаміки біомаси, що представляє собою відношення мінімальної за вегетаційний сезон (рік або багаторічний період) біомаси до максимальної. As stability of a community or ecosystem it is suggested to understand deviations of their parameters from a certain average level, character of each system as historically developed under certain conditions. As a measure of the system’s stability we can consider the variability of biomass dynamics (ratio of seasonal, annual or long-term minimum of biomass to maximum).