Здатність до акумуляції металів та ремедіаційний потенціал Pistia stratiotes - Ольхович, О.П.; Гречишкіна, С.В.; Таран, Н.Ю.; Бацманова, Л.М.; Свєтлова, Н.Б. (Гидробиологический журнал, 2017)
Досліджено акумулятивну здатність та ремедіаційний потенціал Pistia stratiotes L. у лабораторних та природних умовах. Встановлено, що корені P. stratiotes можуть накопичувати окремі елементи від двох до десяти раз більше, ніж листки. Показано вибіркову здатність до накопичення Li, Co, Ni, Sr, Cd та Bi. Встановлено високий ремедіаційний потенціал P. stratiotes і високу здатність до натуралізації у природних водоймах, що може становити загрозу для природного різноманіття і водних ресурсів України. Исследована аккумулирующая способность Pistia stratiotes L. в лабораторных и природных условиях. Установлено, что корни могут накапливать отдельные элементы от двух до десяти раз больше, чем листья. Показано избирательную способность к накоплению Li, Co, Ni, Sr, Cd и Bi вегетативными органами P. stratiotes. Установлен высокий ремедиационный потенциал растения. В тоже время высокая способность к натурализации в природных водоемах может представлять угрозу для природного разнообразия и безопасности водных ресурсов Украины. Accumulation ability and remediation potential of Pistia stratiotes under laboratory and natural conditions (in the Siverskiy Donets River) was studied. Roots were shown to accumulate several elements more intensively (two to ten times) than leaves. Selective ability to accumulate Li, Co, Ni, Sr, Cd and Bi was revealed. The high remediation potential of P. stratiotes was stated, however its high potential for naturalization in natural water bodies poses a threat to natural diversity and safety of the water resources of Ukraine.