Пластичність репродуктивної системи самок окуневих видів риб за фізіолого-біохімічними показниками - Причепа, М.В.; Потрохов, О.С.; Зіньковський, О.Г. (Гидробиологический журнал, 2017)
Досліджено репродуктивні властивості та фізіолого-біохімічний стан окуневих видів риб із водойм різного типу. Встановлено, що найвищими показниками абсолютної плодючості відзначаються популяції окуня та судака з Каховського водосховища, яке характеризується найбільшим антропогенним навантаженням на екосистему. У окуня, йоржа та судака з водойм, де більш сприятливі екологічні умови (р. Тетерів, Київське водосховище), спостерігався вищий вміст загального білка, ліпідів та глікогену в ікрі порівняно з рибами, що були виловлені в акваторії Каховського водосховища. У роботі показана залежність між вмістом енергоємних речовин у гонадах та абсолютною плодючістю трьох видів риб із родини окуневих. Досліджені показники можна використовувати для біотестування екологічного стану водойм та прогнозування ефективності нересту окуневих риб. Изучены репродуктивные свойства и физиолого-биохимический статус окуневых рыб из разнотипных водоемов. Было установлено, что самые высокие показатели абсолютной плодовитости отмечаются у популяций окуня и судака из Каховского водохранилища. Этот водоем подвержен наиболее существенному антропогенному влиянию на экосистему. У окуня и судака из водоемов с более благоприятными экологическими условиями (р. Тетерев, Киевское водохранилище) наблюдалось большее содержание общего белка, липидов и гликогена в икре по сравнению с рыбами из Каховского водохранилища. Показана прямая зависимость между содержанием энергоемких веществ в гонадах и абсолютной плодовитостью у представителей трех видов семейства окуневых в различных условиях существования. Изученные характеристики можно использовать для биотестирования экологического состояния водоемов и прогнозирования эффективности нереста окуневых рыб. Reproductive characteristics, physiological and biochemical status of perch fish with different types of reservoir was investigated. It was found that the highest absolute fecundity observed in populations of perch and walleye from the Kakhovka Reservoir. This reservoir is subject to the most significant anthropogenic influence on the ecosystem. Perch and walleye from reservoirs with more favorable environmental conditions (r. Teteriv, Kiev Reservoir) observed a higher content of total protein, lipid and glycogen in the calf compared with fish from the Kakhovka Reservoir. The paper shows a direct correlation between the content of energy-intensive materials in the gonads and absolute fecundity among representatives of the three species of perch in different conditions of existence. The studied characteristics can be used for bioassay ecological status of water bodies and predict the effectiveness of perch spawning fish.