Влияние экзогенных нативных и модифицированных ДНК на биосинтез фотосинтетических пигментов у Nicotiana tabacum L. 2. Динамика содержания хлорофиллов и каротиноидов у растений второго и третьего поколений - Кацан, В.А; Потопальский, А.И. (Биополимеры и клетка, 2000)
Исследовали содержание хлорофиллов и каротиноидов в листьях растений табака сорта Крупнолистный 20 на различных стадиях развития для поколений Т₂ и Т₃ после воздействия препаратов нативных и алкилированных тиофосфамидом ДНК различного происхождения. Показано наследование раннецветущего фенотипа в Т₂ и Т₃ при высоком содержании хлорофиллов в созревающих листьях на стадии зацветания. Между контрольными и опытными растениями выявлены также различия по содержанию хлорофиллов и каротиноидов на более ранних стадиях развития. Показано успадкування ранньоквітучого фенотипу для рослин-трансформантіє тютюну сорту Крупнолистий 20 у поколіннях Т2 та Т3 після дії препаратів нативних та алкільованих тіофосфамідом препаратів ДНК різного походження. У листі рослин-трансформантів, які зацвітають, зберігався високий рівень вмісту хлорофілів також у Т₂ та Т₃. Рівень вмісту хлорофілів у листі на ранніх стадіях розвитку рослин в усіх варіантах досліду був нижчим, ніж у вихідного сорту Крупнолистий 20, а вміст сухих речовин – вищим. Показано також збільшення частки хлорофілу b у листі всіх дослідних рослин поколінь Т₂ та Т₃ на ранніх стадіях розвитку і для деяких з них – у молодому листі протягом усього розвитку. Виявлено фенотипи рослин зі зміненими співвідношеннями між каротином та ксантофілами та між окремими ксантофілами при незмінному співвідношенні каротинів та ксантофілів The inheritance of the early-flowering type of development of the tobacco cultivar Krupnolistny 20 has been shown for the generations Т₂ and Т₃ after the treatment with preparations of native and alkylated by thiophosphamide DMA. The high level of clorophylls content at the beginning of blossom has been also observed in Т₂ and Т₃ in the leaves of alt experimental plants. The chlorophylls content in the leaves at the early stages of development is lower than in the untreated plants, but the content of dry substances is higher. The rising of the chlorophyll b portion has been shown at the early stages of the development for all investigated experimental plants and for some of them in young leaves during all the period of development. The phenotypes have been revealed with altered proportions between carotene and xanthophylls or between different xanthophylls.