Біологічна активність ліпополісахаридів грамнегативних бактерій - Здоровенко, Э.Л.; Позур, В.К.; Кучеренко, Н.Е. (Биополимеры и клетка, 2000)
Ліпополісахариди (ЛПС, ендотоксини) – основний компонент клітинної стінки грамнегативних бактерій. В амфіпатичній макромолекулі ЛПС розрізняють ліпід А, коровий олігосахарид і О-специфічний ланцюг. Ендотоксини є біологічно активними молекулами. Вони можуть активувати синтез макрофагами запальних (фактор некрозу пухлин, інтерлейкіни (IL-1, IL-6, IL-8)) та протизапальних (IL-10) цитокінів, оксиду азоту, реакцію зв'язування комплементу, синтез антитіл, проявляти протипухлинну активність тощо. Окрім того, ЛПС мають і терапевтичне значення. Так, ЛПС (або окремі структурні компоненти їхніх макромолекул) здатні спричиню вати протективний ефект в разі септичного шоку. Є відомості стосовно успішного використання їх для лікування раку в людей. Липополисахариды (ЛПС, эндотоксины) – основной компонент клеточной стенки грамотрицательных бактерий. В амфипатической макромолекуле ЛПС различают липид А, коровий олигосахарид и О-специфическую цепы Эндотоксины являются биологически активными молекулами. Они могут активировать синтез макрофагами воспалительных (фактор некроза опухолей, интерлейкины (IL-1, IL-6, IL-8)) и противовоспалительных (IL-10) цитокинов, оксида азота, реакцию связывания комплемента, синтез антител, проявлять противоопухолевую активность и т п. Кроме того, ЛПС имеют и терапевтическое значение. Так, ЛПС (или отдельные структурные компоненты их макромолекул) способны проявлять протективний эффект при септическом шоке. Есть сведения об успешных попытках использования их для лечения рака у людей. Lipopolysaccharides are the main component of gram-negative bacteria's cell wall. The amphipatic molecule of LPS consists of lipid A, core oligosacchar hages to synthesize of proinflammatory (such as tumor necrosis factor, interleukins: IL-l, IL-6, IL-8) and antiinflammatory cytokines (interleukin-10), nitric oxide, antibodies, complement activation, antitumor activity. Thereto lipopolysaccharides own therapeutical effects. They (or some their structural compoiients) are successfull in the treatment of human's cancer, septic shock.