Структура цианофагов АS-1L, АS-1К и S-8К - Горюшин, В.А.; Аверкиев, А.А.; Шаинская, О.А. (Биополимеры и клетка, 1986)
Приведена структура двух штаммов цианофага АS-1, АS-1L и АS- 1К, а также цианофага S-8K, имеющих идентичный круг хозяев, но различающихся между собой по одиночному циклу развития и серологически. Цианофаг S-8K имеет октаэдрическую, а цианофаги АS-1L и АS-1К— икосаэдрическую головки. Все три цианофага имеют длинные сокращающиеся отростки. Определены размеры цианофагов и характер упаковки капсомеров головки; предполагается, что структура чехла отростка сходна с таковой у фага Т4. Представлены схемы строения цианофагов. Цианофаги АS-1L, АS-1К и S-8К отнесены к семейству Муоviridae, роду Cyanomyovirus. Наведено структуру двох штамів ціанофага АS-1, АS-1L і АS-1К, а також ціанофага S-8K, які мають ідентичне коло господарів, але різняться між собою за одиночним циклом розвитку і серологічно. Ціанофаг S-8K має октаедричні, а ціанофаги АS-1L і АS-1К ? ікосаедричні голівки. Усі три ціанофаги мають довгі відростки, здатні скорочуватися. Визначено розміри ціанофагів і характер упаковки капсомерів голівки; передбачається, що структура чохла відростка схожа з такою у фага Т4. Представлено схеми будови ціанофагів. Ціанофаги АS-1L, АS-1К і S-8К віднесено до сімейства Муоviridae, роду Cyanomyovirus. Structural characteristics of two strains of cyanophage AS-1, AS-1L and AS-1K, and of cyanophage S-8K are presented; these cyanophages have the same host range, but differ in their one-step growth cycle and serological relationships. S-8K has an octahedral head, AS-1L and AS-1 K an icosahedral one. All the three cyanophages have a long, contractile tail. The size and arrangement of the head capsomeres are determined; the sheath structure of these cyanophages is supposed to be similar with that of bacteriophage T4. Schematic models are given for the structure of the cyanophages. Cyanophages AS-IL, AS-1K and S-8K belong to the family Myoviridae of the genus Cyanomyovirus.