Использование бактериофага F44 для поиска внегенных супрессоров у Erwinia horticola - Товкач, Ф.И.; Горб, Т.Е. (Биополимеры и клетка, 2000)
Из Е. horticola выделен фаг F44 с широким спектром бактерий-хозяев. С помощью гидроксиламина получали его nonsense-мутанты, которые отбирали на штаммах Escherichia coli со строго определенным внегенным супрессором (supE44/su2*). Из ауксотрофных мутантов Е. horticola His⁺ (полученных с помощью 2-аминопурина и гидроксиламина) изолировали спонтанные ревертанты His⁺ . Супрессорные штаммы этой бактерии отбирали по чувствительности ревертантов His к фагу F44 и его nonsense-мутантам. Использование фага F44 в качестве тест-системы для поиска внегенных супрессоров у Е. horticola является достаточно эффективным для таких малоизученных бактерий, как Erwinia. Раніше з Е. horticola було виділено фаг F44 з широким колом бактерій-господарів. За допомогою гідроксиламіну отримано його nonsense-мутанти, які відбирали на штамах Escherichia coli з чітко визначеним позагенним супресором (supE44/su2 ) . З ауксотрофних мутантів Е. horticola His⁺ (одержаних за допомогою 2-амінопуріну та гідроксиламіну) ізолювали спонтанні ревертанти His⁺ . Відбір супресорних штамів цієї бактерії здійснювали за чутливістю ревертантів His⁺ до фага F44 та його nonsense-мутантів. Використання фага F44 як тест-системи для пошуку позагенних супресорів у Е. horticola є достатньо ефективним для таких маловивчених бактерій, як Erwinia Earlier we have separated from E. horticola the phage F44 which has the wide area of the host bacteria. The hydroxylamine has been used to obtain the F44 nonsense mutants. The selection of F44 nonsense mutants has been carried out on Escherichia coli having the definite suppressor (supE44/su2 ). We have isolated spontaneous revertants His⁺ from the auxotrophic mutants of the E. horticola His⁺ which have been obtained by the treatment of 2-aminopurine and hydroxylamine. The selection of the E. horticola suppressor strains has been based on the sensitivity of the revertants to the F44 and to its nonsense mutants. We have concluded that the use of the F44 as the test system for the search of the E. horticola external suppressors is sufficiently effective for such poorly investigated bacteria as Erwinia.