Структура та біологічні властивості пластівцевоутворюючого фактора золотистого стафілокока - Іванова, В.Д.; Позур, В.К. (Биополимеры и клетка, 2000)
Пластівцевоутворюючий фактор – один із компонентів клітинної стінки Staphylococcus aureus – глікопротеїн, молекулярна маса якого складає 92 кДа. Фактор обумовлює плазмоаглютинацію, відіграє важливу роль в адгезії мікробних клітин до клітин організму, перешкоджає ефективному фагоцитозу бактерій, може викликати агрегацію тромбоцитів. Очищений фактор у суміші з ад'ювантом Фрейнда, а також у складі мікробної клітини призводить до появи специфічних антитіл в імунізованих тварин, здатний активувати комплемент in vitro. В обзоре проанализированы данные новейших исследований структуры, физико-химических свойств и биологической активности хлопьеобразующего фактора Staphylococcus aureus, рассмотрены кодирующие его гены и влияние на них других локусов генома S. aureus, охарактеризованы подобные структуры других микроорганизмов. Описано влияние хлопьеобразующего фактора на некоторые звенья иммунной системы и на протекание заболеваний, вызванных золотистым стафилококком. The data of the recent investigations of structure, physico-chemical properties and biological activity of the staphylococcal clumping factor, genes encoding the factor, the influence of other S. aureus genome locus as well as similar structure of other microorganisms are analysed in the present review. The influence of the clumping factor on some parameters of the immune system and pathogenesis of staphylococcal diseases is described.