Титр інтерферону та 2', 5'-олігоаденілат-синтетазна активність у лімфоцитах тимусу щурів за гіпергастринемії, спричиненої омепразолом - Компанець, І.В.; Короткий, О.Г.; Карповець, Т.П.; Пилипенко, С.В.; Нікольська, В.В.; Остапченко, Л.І.; Янковський, Д.С. (Вiopolymers and Cell, 2013)
Мета роботи полягала у визначенні відповіді тимоцитів щурів на гіпергастринемію на фоні гіпоацидності і введення мультипробіотика «Симбітер® ацидофільний концентрований» (симбітер) внаслідок встановлення титру інтерферону (ІФН), продукованого культивованими тимоцитами щурів, та у виявленні 2', 5'-олігоаденілат (ОА)-синтетазної активності у цих клітинах. 2', 5'- ОА-синтетаза є ферментом, що індукується ІФН. Методи. Мікрометод визначення титру ІФН за антивірусною активністю, спектрофотометричний метод виявлення 2', 5'-ОА-синтетазної активності. Результати. Показано, що за умов гіпоацидності у щурів, викликаної введенням омепразолу протягом 28 діб, посилюється продукування ІФН культивованими тимоцитами, при цьому 2', 5'-ОА-синтетазна активність у цих клітинах зменшується. Введення тваринам симбітеру на фоні гіпоацидності посилює продукування ІФН тимоцитами, але не стимулює 2', 5'-ОА-синтетазної активності. При гіпоацидності, а також при введенні симбітеру на її тлі зростає порівняно з контролем продукування ІФН тимоцитами у відповідь на дію індукторів ІФН (ФГА і циклоферону) in vitro. Висновки. Інтерферон залучений до механізмів відповіді лімфоїдних клітин тимусу щурів на розвиток спричиненої омепразолом гіпергастринемії. Симбітер проявляє інтерфероногенні властивості як у контрольних тварин, так і в тварин з гіпергастринемією. При гіпоацидності та при введенні симбітеру посилюється порівняно із здоровими тваринами синтез ІФН тимоцитами у відповідь на індукцію in vitro. 2', 5'-ОА-синтетазна активність у тимоцитах знижується як за гіпергастринемії, так і за введення на її фоні симбітеру. Цель работы состояла в определении ответа тимоцитов на гипергастринемию на фоне гипоацидности и введения мультипобиотика «Симбитер® ацидофильный концентрированный» (симбитер) вследствие установления титра интерферона (ИФН), продуцируемого культивированными тимоцитами крыс, и в выявлении 2', 5'-олигоаденилат (ОА)-синтетазной активности в этих клетках. 2', 5'-ОА-синтетаза – фермент, индуцируемый ИФН. Метоы. Микрометод для определения титра ИФН по антивирусной активности, спектрофотометрический метод выявления 2', 5'-ОА-синтетазной активности. Результаты. Показано, что при гипоацидности у крыс, вызванной введением омепразола в течение 28 сут, усиливается продуцирование ИФН лимфоцитами тимуса, при этом 2', 5'-ОА-синтетазная активность в этих клетках уменьшается. Введение животным симбитера на фоне гипоацидности усиливает продуцирование ИФН тимоцитами, но не стимулирует 2', 5'-ОА-синтетазной активности. При гипоацидности, а также введении симбитера на ее фоне усиливается по отношению к контролю продуцирование ИФН тимоцитами в ответ на действие индукторов ИФН (ФГА и циклоферона) in vitro. Выводы. ИФН вовлечен в механизмы ответа лимфоидных клеток тимуса крыс на развитие гипергастринемии, вызванной омепразолом. Симбитер проявляет интерфероногенные свойства как у контрольных животных, так и у животных с гипергастринемией. При гипоацидности и введении симбитера усиливается сравнительно со здоровыми животными синтез ИФН тимоцитами в ответ на индукцию in vitro. 2', 5'-ОА-синтетазная активность в тимоцитах снижается как при гипергастринемии, так и при введении симбитера на ее фоне. The aim of this work was the determination of rat thymocytes response to hypergastrinemia evoked by hypoacidity and multiprobiotic «Symbiter® acidophilic concentrated» (symbiter) treatment via the estimation of the interferon (IFN) titer and 2', 5'-oligoadenylate (OA)-synthetase activity in lymphocytes. 2', 5'-OA-synthetase is the IFN-induced enzyme. Methods. The micromethod of IFN titer determination by antiviral activity, spectrophotometrical method of 2', 5'-OA-synthetase activity determination. Results. It was shown that the IFN production by cultivated thymocytes is amplified while the 2', 5'-OA-synthetase activity decreases in these cells in conditions of hypoacidity caused by the 28-days omeprazol treatment. The treatment of animals by symbiter against a background of hypoacidity causes the augmentation of IFN production by thymocytes, but does not stimulate the 2', 5'-OA-synthetase activity. The IFN production by thymocytes in response to IFN inducers (PHA and cycloferone) in vitro is intensified comparatively to the control at hypoacidity and symbiter treatment. Conclusions. The multiprobiotic symbiter exhibits interferonogenic properties. The IFN synthesis in response to induction in vitro is intensified in comparison with healthy animals at both hypoacidity and symbiter treatment while the 2', 5'-OA-synthetase acivity in thymocytes decreases.