Організація та еволюція генів 5S рРНК у роді Nicotiana - Комарницький, С.І.; Комарницький, І.К. (Биополимеры и клетка, 2000)
Вивчено організацію генів 5S рРНК у роді Nicotiana. Показано, що ці гени розташовані в кластерах, тандем но повторені та екстенсивно метильовані. Види n - 24 плоїдного рівня переважно характеризувалися двома класами 5S рДНК, тоді як види n- 12 плоїдного рівня – одним, за небагатьма винятками. Серед австралійських видів роду спостерігалася чітка тенденція до еволюції повторів 5S рДНК шляхом узгодженого зменшення їхньої довжини. Изучена организация генов 5S рДНК в роде Nicotiana. Показано, что эти гены размещены в кластерах, тандемно повторены и экстенсивно метилированы. Виды плоидного уровня n-24 имеют, в основном, два класса 5S рДНК, тогда как виды плоидного уровня n - 12 – один, за редким исключением. Среди австралийских видов рода наблюдается четкая тенденция эволюции повторов 55 рДНК путем согласованного уменьшения их длины. Structure organization and evolution of SS ribosomal RNA genes in the genus Nicotiana have been studied. These genes have been shown to be clustered, tandem repeated, and extensively methylated. Two classes of SS rDNA are mainly characteristic for the species of n - 24 ploidy level while the species of n- 12 ploidy level possess a single class, with the minor exceptions. The tendency of 5S rRNA repeats to evolve by concerted decrease of their length has been clearly shown in Australian tobaccos.