Імуногенетичні аспекта синдрому Дауна - Заставна, Д.В; Терпиляк, О.І.; Гнайтенко, О.З. (Биополимеры и клетка, 2000)
В огляді розглянуто імуногенетичні аспекти одного з найвідоміиіих анеуплоїдних хромосомних захворювань – хвороби Дауна. Грунтуючись на тому, що імунологічна індивідуальність організму і відповідно схильність до того чи іншого захворювання обумовлені функцією антигенів головного комплексу гістосумісності, в представленій роботі зроблено акценти на аналізі особливостей розподілу HLA-антигенів при формуванні хвороби Дауна в комплексі з іншими регуляторними чинниками, такими, зокрема, як інтерферон. Досліджується також питання можливої участі аутоімунних тиреоїдитів як фактора ризику формування анеуплоїдної хромосомної патологи в потомстві людини. The review on immunogenetic aspects of the Down syndrome is presented. Since immunological status of an organism and correspondingly predisposition to any disease are determined by the function of major histocompatibility complex antigens (HLA-antigens) the present paper is focused on the peculiarities of HLA-antigens distribution at the Down syndrome formation as well as other regulatory factors, in particular, interferon. A possible involvement of autoimmune thyroiditis as a risk factor of this pathology for offspring is also disscussed. В обзоре рассмотрены иммуногенетические аспекты одного из наиболее известных анеуплоидных хромосомных заболеваний – болезни Дауна Основываясь на том, что иммунологическая индивидуальность организма и соответственно предрасположенность к тому или иному заболеванию обусловлены функцией антигенов главного комплекса гистосовместимости, в представленной работе сделаны акценты на рассмотрении особенностей распределения HLA-антигенов при формировании болезни Дауна в комплексе с другими регуляторными факторами, такими, в частности, как интерферон Исследуется также вопрос возможного участия аутоиммунных тиреоидитов как фактора риска формирования анеуплоидной хромосомной патологии в потомстве человека.