ITSN protein family: regulation of diversity, role in signalling and pathology - Tsyba, L.O.; Dergai, M.V.; Skrypkina, I.Ya.; Nikolaienko, O.V.; Dergai, O.V.; Kropyvko, S.V.; Novokhatska, O.V.; Morderer, D.Ye.; Gryaznova, T.A.; Gubar, O.S.; Rynditch, A.V. (Вiopolymers and Cell, 2013)
Adaptor/scaffold proteins of the intersectin (ITSN) family are important components of endocytic and signalling complexes. They coordinate trafficking events with actin cytoskeleton rearrangements and modulate the activity of a variety of signalling pathways. In this review, we present our results as a part of recent findings on the function of ITSNs, the role of alternative splicing in the generation of ITSN1 diversity and the potential relevance of ITSNs for neurodegenerative diseases, cancer. Адапторні білки родини інтерсектинів (ITSN) є важливими компонентами ендоцитозних і сигнальних комплексів. Вони координують внутрішньоклітинний трафік і перебудови актинового цитоскелета та модулюють активність різних сигнальних шляхів. В огляді представлено результати наших досліджень, а також дані інших лабораторій стосовно функції ITSN, ролі альтернативного сплайсингу у формуванні різноманіття ізоформ ITSN1 і зв’язку інтерсектинів з нейродегенеративними хворобами, злоякісними пухлинами. Адапторные белки семейства интерсектинов (ITSN) – важные компоненты эндоцитозных и сигнальных комплексов. Они координируют внутриклеточный трафик и перестройки актинового цитоскелета, а также модулируют активность различных сигнальных путей. В обзоре представлены результаты наших исследований и данные других лабораторий относительно функции ITSN, роли альтернативного сплайсинга в формировании разнообразия изоформ ITSN1 и связи интерсектинов с нейродегенеративными заболеваниями, злокачественными опухолями.