Тейхоєві кислоти бактерій та їхні біологічні властивості - Позур, В.К.; Сенчило, Н.В.; Пасічник, І.П. (Биополимеры и клетка, 2000)
Огляд присвячено вивченню тейхоевих кислот бактерій та їхніх біологічних властивостей. Значну увагу приділено розкриттю структури та фізико-хімічних особливостей тейхоевих кислот бактерій, їхній ролі у функціонуванні бактеріальної клітини та впливові на організм ссавців, зокрема, на імунну систему (індукція реакцій клітинного імунітету, синтез антитіл, продукування цитокінів, активація системи комплемента). Обзор посвящен изучению тейхоевых кислот бактерий и их биологических свойств. Значительное внимание уделено раскрытию структуры и физико-химических особенностей тейхоевых кислот бактерий, их роли в функционировании бактериальной клетки и воздействию на организм млекопитающих, в частности на иммунную систему (индукция реакций клеточного иммунитета, синтез антител, продукция цитокинов, активация системы комплемента). Here we review the data on bacteria teichoic acids and their biological properties obtained by Ukrainian and foreign authors. A special attention is given to the structure, physical and chemical properties of bacteria teichoic acids, their role in the function of bacteria cellular wall, and their influence on the mammalian organism. Of particular interest are the investigations of their influence on immune system: induction of the cellular immunity reactions, synthesis of antibodies, production of cytokines activation of the complement system.