Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. 16. Нові флюоресцентні бензотіазоло- 4- [2,6-диметилпіридинієві] монометинові ціанінові барвники - Криворотенко, Д.В.; Ковальська, В.Б.; Ярмолюк, С.М. (Биополимеры и клетка, 2000)
Синтезовано нові флюоресцентні зонди для детекції нуклеїнових кислот на основі 2-[1-(5-карбоксинтил)-2,6-диметил-1,4-дигідро-4-пиридиншіденметил]-3-мет перхлорату. Досліджено спектральні властивості отриманих сполук та їхніх комплексів з нуклеїновими кислотами. Вивчено вплив функціональних замісників у молекулі барвника на його взаємодію з нуклеїновими кислотами. Отримані результати показали, що введення спиртових груп та акридинового фрагмента до молекули ціаніну покращує його властивості як флюоресцентного зонда для детекції нуклеїнових кислот. Синтезированы новые флюоресцентные зонды для детекции нуклеиновых кислот на основе 2-[ 1-(5-карбоксипентил)-2,6- диметил-1,4-дигидро-4-пиридинилиденметил ]-3-метил-1,3-бензотиазол-3-ий перхлората. Исследованы спектральные свойства полученных соединений и их комплексов с нуклеиновыми кислотами. Изучено влияние различных функциональных заместителей в молекуле красителя на его взаимодействие с нуклеиновыми кислотами. Полученные результаты показывают, что введение спиртовых групп и акридинового фрагмента в молекулу цианина улучшает его свойства как флюоресцентного зонда. New fluorescent probes for nucleic acids detection based on 2-[l-(5-carboxypentyl)-2,6-dimethyl-J,4-dihydro-4-pyridinylidenmethyl]-3-methyl-J,3-benzothiazole-3-ium perchlorate have been synthesized. The spectral properties of the compounds obtained and their complexes with nucleic acids have been investigated. The influence of different functional substituents in the dye molecule on its interaction with nucleic acids has been studied. The results obtained show that the inclusion of hydroxy- groups and acridine fragment in the structure of cyanine increases the sensibility of the nucleic acids detection.