Конформационная зависимость низкочастотных колебаний макромолекулы ДНК - Волков, С.Н. (Биополимеры и клетка, 1991)
Изучена зависимость спектра колебаний макромолекулы ДНК в диапазоне 10–100 см⁻¹ от конформации двойной спирали (В-, А-форма, клубок). Определена иерархия ветвей колебаний макромолекулы типа ДНК в низкочастотном диапазоне. Показана возможность определения конформационного состояния и силовых постоянных макромолекулы по ее низкочастотным спектрам. Найден характер температурной зависимости спектров при фазовых превращениях двойной спирали. Обсуждается роль низкочастотных колебаний в процессах нуклеиново-белкового узнавания. Вивчена залежність спектру коливань макромолекули ДНК в діапазоні 10–100 см⁻¹ від конформації подвійної спіралі (А-, В-форма, клубок). Визначена ієрархія гілок коливань макромолекули типу ДНК У низькочастотному діапазоні. Показана можливість визначення конформаційпого стану і силових постійних макромолекули по її низькочастотних спектрах. Знайдено характер температурної залежності спектрів при фазових перетвореннях подвійної спіралі. Обговорюється роль низькочастотних коливань у процесах нуклеїново-білкового впізнавання. Conformational dependence of the vibration spectrum is studied for DNA macromolecule in the range of (10–100) cm⁻¹. It is shown possible to determine DNA conformations state and power constants by its low-frequency spectra. The temperature dependence of the spectra under phase transformations of double helix is found. The contribution of the low-frequency vibrations to the processes of the nucleic-protein recognition is under discussion.