Концептуальный подход к классификации мутаций в гомологичных белках - Чавчанидзе, В.В.; Квинихидзе, К.С. (Биополимеры и клетка, 1991)
Анализ первичных структур гомологичных белков дает представление об области макромолекулы, необходимой для осуществления ее основной функции, и содержит сведения о путях биологической эволюции. Введение понятия концепт-белок», а также описание процесса точечных мутаций на языке алгебры логики позволили создать алгоритм классификации мутаций в гомологичных белках и выявить так называемые «дополнительные полипептиды», которые либо еще не обнаружены, либо уже не существуют, либо по каким-то причинам не могут существовать. Аналіз первинних структур гомологічних білків дає уяву про область макромолекули, необхідну для здійснення її основної функції, і вміщує відомості про шляхи біологічної еволюції. Введення поняття «концепт-білка», а також описання процесу точкових мутацій на мові алгебри логіки дало змогу створити алгоритм класифікації мутацій в гомологічних білках і виявити так звані «додаткові поліпептиди», які або ще не знайдені, або вже не існують, або з якихось причин не можуть існувати As based on a notion of concept-object a computable notion «concept-biopolymer», a hypothetical generalized biopolymer, is introduced. It may be a nuclear acid (DNA, RNA), proteins, etc. This approach makes it possible: 1) to reproduce changes, taking place in the primary structure of m-RNA in the process of evolution; 2) to classify point mutations in nucleotid matrix stipulating changes in the primary protein structure; 3) to supplement the family of homologous proteins, i. e. to reproduce new proteins which, evidently, have taken place in the process of evolution, or now exist in the period of morphogenesis and differentiation.