MiR-137 expression in neuroblastoma: a role in clinical course and outcome - Inomistova, M.V.; Khranovska, N.M.; Skachkova, O.V.; Klymniuk, G.I.; Demydov, S.V.; Svergun, N.M. (Вiopolymers and Cell, 2016)
Aim. To investigate association of the miR-137 expression in neuroblastoma patients with clinical and biological characteristics of the tumor, and the relationship with survival rates. Methods. qRT-PCR, FISH. Results. Analysis of 61 primary diagnosed neuroblastoma samples revealed a significantly lower expression of miR-137 in patients with the higher risk prognostic factors including the MYCN amplification, onset age, disease stage and overexpression of he p53 antagonist MDM2. Although miR-137 is not an independent risk factor, its higher expression was significantly associated with both improved event-free survival (5 year: 50.4 % vs 12.2 %) and overall survival (5 year: 46.9 % vs 19.1 %), indicating a potential tumor suppressor role in neuroblastoma. Conclusion. We identified miR-137 as a new microRNA of potential importance for the neuroblastoma tumor biology. We demonstrated that miR-137 expression can be used as a biomarker to stratify the neuroblastoma patients according to the clinical course. Мета. Дослідити асоціацію експресії мікроРНК-137 у хворих на нейробластому з клінічними та біологічними характеристиками пухлини та зв’язок з виживаністю. Методи. qRT-PCR, FISH. Результати. Аналіз рівнів експресії мікроРНК-137 в 61 зразках первинно діагностованої нейробластоми показав, що у хворих з відомими прогностичними факторами високого ризику, такими як ампліфікація онкогена MYCN, вік на момент виявлення захворювання, IV стадія захворювання і висока експресія MDM2, антагоніста p53 з онкогенними властивостями, рівень експресії мікроРНК-137 значно знижений. Незважаючи на те, що експресія мікроРНК-137 не є незалежним фактором ризику, її підвищення в значній мірі пов'язане як з покращенням безрецидивної виживаності (5-ти річна: 50,4 % проти 12,2 %), так і загальної виживаності (5-ти річна: 46,9 % проти 19,1 %), що вказує на її потенційну роль як онкосупрессора при нейробластомі. Висновки. Визначено, що мікроРНК-137 має потенційно важливу роль в розумінні біології нейробластоми. Показано, що експресія мікроРНК-137 може бути використана в якості біомаркера для стратифікації пацієнтів за групами ризику та клінічним перебігом нейробластоми. Цель. Исследовать ассоциацию экспрессии микроРНК-137 у больных с нейробластомой с клиническими и биологическими характеристиками опухоли и ее связь с выживаемостью. Методы. qRT-PCR, FISH. Результаты. Анализ уровней экспрессии микроРНК-137 в 61 образцах первично диагностированной нейробластомы показал, что у больных с известными прогностическими факторами высокого риска, таких как амплификация онкогена MYCN, возраст на момент выявления заболевания, IV стадия заболевания и высокая экспрессия MDM2, антагониста p53 с онкогенными свойствами, уровень экспрессии микроРНК-137 значительно снижен. Несмотря на то, что экспрессия микроРНК-137 не является независимым фактором риска, ее повышение в значительной степени связано как с улучшением безрецидивной выживаемости (5-летняя: 50,4 % против 12,2 %), так и с общей выживаемостью (5-летняя: 46,9 % против 19,1 %), что указывает на ее потенциальную роль как онкосупрессора при нейробластоме. Выводы. Определено, что микроРНК-137 имеет потенциально важную роль в понимании биологии нейробластомы. Показано, что экспрессия микроРНК-137 может быть использована в качестве биомаркера для стратификации пациентов по группам риска и клиническим течением нейробластомы.