Вплив метилювання та взаємодії з карбоксильною групою амінокислот на УФ спектри пуринових нуклеотидних основ та нуклеозидів у диметилсульфоксиді. 2 . Гуанін - Степанюгін, А.В.; Коломієць, І.М.; Потягайло, А.Л.; Самійленко, С.П. (Биополимеры и клетка, 2000)
Вивчено УФ спектри поглинання у зневодненому ДМСО похідних гуаніну m⁹Gua, m₂²,⁹Gua, m¹Gua, m₂¹,⁷Guat G, dG, m¹G, m²G, m⁷G, а також його аналога isoGua. Досліджено та інтерпретовано зміну УФ поглинання похідних Gua в присутності похідних амінокислот, що містять нейтральну карбоксильну групу ас-Asp, ac-Glu, ac-Gly, ac-Asp-OMe ma f-GlyONa і NaAc з депротонованою карбоксильною групою. Показано, що m¹Gua та m⁷Gua у зневодненому ДМСО існують як таутомери N9H. Встановлено, що переважна більшість досліджених похідних Gua взаємодіє лише з депротонованою карбоксильною групою, за винятком m⁷G, isoGua та m³Gua, здатних утворювати комплекси також із нейтральною карбоксильною групою. Розраховано енергетичні харектеристики прототропних таутомеріє Gua та їхніх комплексів з карбоксилат-іоном напівемпіричним методом MNDO/H у вакуумному наближенні Изучены УФ спектры поглощния в безводном ДМСО производных гуанина m⁹Gua, m₂²,⁹Gua, m¹Gua, m₂¹,⁷Guat G, dG, m¹G, m²G, m⁷G, а также его аналога isoGua Исследовано и интерпретировано изменение УФ поглощения производных Gua в присутствии производных аминокислот, содержащихнейтральную карбоксильную группу – ac-Asp, ac-Glu, ac-Gly, ac-Asp-OMe и f-GlyONa и NaAc с депротонцрованной карбоксильой группой. Показано, что m¹Gua и m⁷Gua в безводном ДMСО существуют как таутомеры N9H. Установлено, что большая часть исследованных производных Gua взаимодействует только с фепротонированрой карбоксильной группой, за исключением m⁷G, isoGua и m³Gua, способных образовывать комплексы также и с нейтральной карбоксильной группой. Рассчитаны энергетические характеристики прототропных таутомеров Gua и их комплексов с карбоксилат-ионом полуэмпирическим методом MNDO/H в вакуумном приближении. Uy absorption spectra of guanine derivatives m⁹Gua, m₂²,⁹Gua, m¹Gua, m₂¹,⁷Guat G, dG, m¹G, m²G, m⁷G, as well as of its analogue isoGua have been studied in anhydrous DMSO. The changes in UV absorption of the Gua derivatives in the presence of the amino acid derivatives with neutral carboxylic group – ac-Asp, ac-Glu, ac-Gly, ac-Asp-OMe and f-GlyONa and NaAc with deprotonated carboxylic groups have been investigated and interpreted. It has been shown that m⁷Gua and m Gua exist as the N9H tautomers in anhydrous DMSO. It has been established that most part of the Gua derivatives interact only with deprotonated carboxylic group, excluding m⁷G, isoGua and m³Gua which are capable to form the complexes with neutral carboxylic group as well. Energetic characteristics of the Gua prototropic tautomers and their complexes with carboxylate ion were calculated by the semiempirical MNDO/H method at vacuum approximation.