Пошук та характеристика антигенів меланоми за допомогою методу серологічної ідентифікації рекомбінантно експресованих антигенів - Роднін, М.В.; Тихонкова, І.О.; Філоненко, В.В.; Дробот, Л.Б.; Мацука, Г.Х.; Гут, І.Т. (Биополимеры и клетка, 2000)
При імуноскринінгу експресуючої кДНКової бібліотеки, одержаної з пухлини меланоми, аутологічною сироваткою виявлено 10 позитивних клонів. Ідентифіковано білки, які кодуються даними послідовностями. Один з клонів, який кодував фрагмент білка Kі-67, було проклоновано та проекспресовано. Здійснено гетерологічний скринінг сироваток хворих різними типами раку проти отриманого рекомбінантного білка Kі-67. Встановлено, шр в сироватках хворих на рак молочної залози та легень рівень аутоантитіл достовірно перевищував норму. Отримані дані можуть бути використані як для встановлення ролі згаданих білків у малігнізації тканин, так і для створення діагностику мів, також у терапевтичних цілях. При иммуноскрининге экспрессирующей кДНК библиотеки, полученной из опухоли меланомы, аутологической сывороткой выявлены 10 позитивных клонов. Идентифицированы белки, кодируемые этими последовательностями. Один из клонов, кодирующий фрагмент белка Kі-67, был проклонирован и проэкспрессирован. Осуществлен гетерологический скрининг сывороток больных разными типами рака против полученного рекомбинантного белка Kі-67. Выявлено, что в сыворотках больных раком молочной железы и легких уровень аутоантител достоверно превышает норму. Полученные данные могут быть использованы как для выяснения роли упомянутых белков в малигнизации тканей, так и для создания диагностикумов, а также в терапевтических целях. Ten positive clones nave been identified during immunoscreening of expressing cDNA libraries by autologous sera. One of the clones encoded for a fragment of Ki-67 protein have been subcloned and the protein expressed in bacteria. Heterologous screening of recombinant Ki-67 protein by allogenic sera have been performed. Statistical analysis indicated significant difference in the level of autoantibodies in cancer sera in comparison with normal ones. The data obtained can be useful for the understanding of the malignance processes, and for the diagnostic and therapeutic purposes as well