Modelling of systemic lesion of organism for development of multitarget cellular and cytokine therapy - Kordium, V.A.; Chaikovsky, Yu.B.; Irodov, D.M.; Drahulian, M.V.; Gulko, T.P.; Buchek, P.V.; Korsak, A.V.; Neverovskiy, A.V. (Вiopolymers and Cell, 2016)
In recent decades many human pathologies have taken a chronic course. Modern biology and medicine have come to conceptually new therapeutic approaches. The technologies, comprising stem cells and signaling molecules, are the most promising in this respect. They have a potential of restoring systemic lesions, which are the basis of chronicity. To develop these approaches, an adequate and realizable model is required. Here we present an attempt of elaborating such a murine model using CCl₄ as an agent, causing systemic lesions. В останні десятиліття основні патології людини прийняли, у своїй більшості, хронічний характер з множинними порушеннями. Сьогодні біологія і медицина вийшли на принципово нові можливості лікування. Найбільш перспективними в цьому плані є технології, що використовують стовбурові клітини і сигнальні молекули. Вони потенційно можуть відновити ті системні ураження організму, які лежать в основі хроніки. Для цього необхідна адекватна і практично реально практично досягнута модель. У статті аналізується один з варіантів створення такої моделі. Як модельні тварин обрані миші, а в якості агента, що викликає системні ураження організму використовується CCl₄. Наведений літературний аналіз показує, що, незважаючи на широко поширену думку про те, що ураження за рахунок CCl₄ добре відпрацьовано, це далеко від дійсності. Кожен дослідник змінює схеми, а загальноприйнятою моделлю ураження CCl₄ є цироз печінки і тільки у щурів. Результати проведених авторами дослідженьний дозволили розробити методику системного ураження організму мишей з використання CCl₄. Наведено схему такої методики, дані її граничні умови і приведені вибіркові приклади, що показують наявність і характер системного ураження. В последние десятилетия основные патологии человека приняли, в своём большинстве, хронический характер с множественными нарушениями. Сегодня биология и медицина вышли на принципиально новые возможности лечения. Наиболее перспективными в этом плане являются технологии, использующие стволовые клетки и сигнальные молекулы. Они потенциально могут восстановить те системные поражения организма, которые лежат в основе хроники. Для этого необходима адекватная и практически реально практически достигнутая модель. В статье анализируется один из вариантов создания такой модели. В качестве модельных животных выбраны мыши, а в качестве агента, вызывающего системные поражения организма используется CCl₄. Приведенный литературный анализ показывает, что, несмотря на широко распространенное мнение о том, что поражения за счет CCl₄ хорошо отработано, это далеко от действительности. Каждый исследователь меняет схемы, а общепринятой моделью поражения CCl₄ является цирроз печени и только у крыс. Результаты проведенных авторами исследований позволили разработать методику системного поражения организма мышей с использованием CCl₄ . Приведена схема такой методики, даны ее граничные условия и приведены выборочные примеры, показывающие наличие и характер системного поражения.