Фази розвитку періодичної культури, обумовлені агрегацією бактерій - Войцеховський, В.Г. (Биополимеры и клетка, 2000)
У роботі досліджували загальні закономірності розвитку спороутворюючих мікроорганізмів. Для цього застосовано періодичне культивування, визначення оптичної густини культури, мікрокультивування бактерій, мікрофотозйомку. Зафіксовано явище агрегації бактерій, якісно описано нові фази розвитку періодичної культури, експериментально доведено життєздатність спорових форм клітин протягом тривалого часу. The present investigations hold the light for the study of development regularity of sporeformers, it was use the methods of periodical cultivate, take culture optical thick, microcultivation of bacteria, microphotography. In result was determine the phenomenon of bacteria units, describe the new extension phases of periodical culture, take experimental proof of cell spore forms of great vitality in more time. В работе исследованы общие закономерности развития спорообразующих микроорганизмов. Для этого применяли периодическое культивирование, определение оптической плотности культуры, микрокультивирование бактерий, микрофотосъемку. Зафиксировано явление агрегации бактерий, качественно описаны новые фазы развития периодической культуры, экспериментально доказана жизнеспособность споровых форм клеток на протяжении длительного времени.