Молекулярна мімікрія та її можлива роль у виникненні хибних результатів тестування на анти-HCV - Беньковська, Л.К.; Іванська, Н.В.; Сергеєва, Т.А. (Вiopolymers and Cell, 2013)
Головним чинником хибно-позитивних результатів виявлення анти-HCV є неспецифічне зв’язування імуноглобулінів сироватки крові з компонентами імуносорбенту тест-систем ІФА, що спостерігається за різної патології. При вивченні питань діагностики, профілактики, лікування інфекційних хвороб враховують вплив антигенної гетерогенності та молекулярної мімікрії. За гепатиту С зазначений феномен більше висвітлений з точки зору патогенезу автоімунних позапечінкових уражень. При цьому не виключають впливу антигенної мімікрії на специфічність серологічних досліджень при виявленні анти-HCV. Мета. Визначення частоти хибно-позитивних реакцій тестування на анти-HCV в осіб з хронічною соматичною патологією та оцінка ролі антигенної мімікрії у їхньому виникненні. Методи. Сумарні анти- HCV, антитіла до окремих білків вірусу, взаємодію хибно-позитивних сироваток зі сполуками мікробного походження (мімікринами) визначали методом ІФА. Мімікрини виділяли з культурального середовища після вирощування Staphylococcus aureus, Micobacterium tuberculosis та Candida albicans. Результати. При виявленні анти-HCV в осіб з хронічною патологією реєстрували значну кількість хибно-позитивних результатів, найчастіше – у хворих на цукровий діабет; серед здорових осіб – у вагітних. Більшість хибно-позитивних сироваток взаємодіяли з мімікринами. Висновки. Антигенні перехрести між мімікринами та антитілами у складі хибно-позитивних сироваток необхідно враховувати при трактуванні результатів специфічної діагностики в осіб за різних патологічних станів. Главной причиной ложно-положительных результатов выявления анти-HCV считают неспецифическое связывание иммуноглобулинов сыворотки крови с компонентами иммуносорбента тест-систем ІФА, что наблюдается при различной патологии. При изучении вопросов диагностики, профилактики и лечения инфекционных болезней учитывают влияние антигенной гетерогенности и молекулярной мимикрии. В случае гепатита С этот феномен более освещен в плане патогенеза аутоиммунных внепеченочных поражений. Не исключают и влияния антигенной мимикрии на специфичность серологических исследований при выявлении анти-HCV. Цель. Определение частоты ложно-положительных реакций тестирования на анти-HCV у лиц с хронической соматической патологией и оценка роли антигенной мимикрии в их возникновении. Методы. Суммарные анти-HCV, антитела к отдельным белкам вируса, взаимодействие ложно-положительных сывороток с соединениями микробного происхождения (мими- кринами) определяли методом ІФА. Мимикрины выделяли из культуральной среды после выращивания Staphylococcus aureus, Micobacterium tuberculosis и Candida albicans. Результаты. При обнаружении анти-HCV у лиц с хронической патологией регистрировали значительное количество ложно-положительных результатов, наиболее часто – у больных сахарным диабетом; среди здоровых лиц – у беременных. Большинство ложно-положительных сывороток взаимодействовали с мимикринами. Выводы. Антигенные перекресты между мимикринами и антителами в составе ложно-положительных сывороток необходимо учитывать при трактовке результатов специфической диагностики у лиц с различными патологическими состояниями. The main reason for the false positive results of the detection of antibodies to HCV is considered the unspecific binding of the blood serum immunoglobulins with the components of the test-systems’ immunosorbent, what is observed in various pathologies. When considering the issues of diagnosis, prevention and treatment of infectious diseases examined the impact of antigenic heterogeneity and molecular mimicry. With regarding to hepatitis C this phenomenon more illustrated in terms of pathogenesis, autoimmune, extrahepatic lesions. This does not exclude the influence of antigenic mimicry on the specificity of serological tests for anti-HCV detection. Aim. Estimation the frequency of false-positive reactions of anti-HCV testing in patients with chronic somatic diseases and assessment of the antigenic mimicry’s role in their occurrence. Methods. Total anti-HCV, antibodies to the single viruses’ protein, and false positive sera antibodies’ interaction with microbial origin combinations (mimicrins) were determined by ELISA. Mimicrins were separated from the cultural medium after cultivation Staphylococcus aureus, Micobacterium tuberculosis and Candida albicans. Results. Upon detection of anti-HCV in patients with chronic pathologies detected a significant number of false-positive results are more likely in patients with diabetes and among healthy individuals – in pregnant women.The majorities of false positive sera interacted with mimicrins. Conclusions. The antigenic crossings over between mimicrins and antibodies in the structure of false positive sera must be considered during the evaluation of the specific diagnostics’ results in the persons with different pathologic states.