Проблема «начала» – формулировка и попытка анализа - Кордюм, В.А.; Шувалова, Н.С. (Вiopolymers and Cell, 2013)
На примере дыхания сформулирована и проанализирована проблема «начала». Под «началом» подразумевается система молекулярного датчика и подаваемого на него молекулярного сигнала, с которых начинается последовательная цепь (каскад) молекулярных преобразований, приводящих в конце всего процесса к изменению фенотипа. В качестве «начала» выбраны лучше всего изученные (в роли датчика) первые участники событий – молекулярный кислород, семейства белков PHD и HIF и непосредственно взаимодействующие с ними молекулы. Указывается также на наличие дополнительных и альтернативных систем. Существенным моментом всей регуляции является отсутствие систем сигналинга на повышение (сверх необходимого, т. е. гипероксию) концентрации молекулярного кислорода в клетке. На прикладі дихання сформульовано і проаналізовано проблему «початку». Під «початком» мається на увазі система молекулярного датчика та подавання на нього молекулярного сигналу, з яких запускається послідовний каскад молекулярних перетворень, що в кінцевому підсумку призводить до зміни фенотипу. На роль «початку» обрано найвивченіші (як датчики) перші учасники подій – молекулярний кисень, родини білків PHD і HIF та молекули, які безпосередньо з ними взаємодіють. Обговорено також наявність додаткових і альтернативних систем. Істотним моментом усієї регуляції є відсутність систем сигналінгу на зростання (вище необхідної, тобто гіпероксію) концентрації молекулярного кисню в клітині. The present article analyzes the problem of «origin»by the example of respiration. The «origin» implies the system of molecular sensor and affecting signal, which start the chain (cascade) of molecular conversions, leading to the phenotypic changes. As «origin» the most studied elements of the cascade are chosen: molecular oxygen, PHD and HIF protein families and molecules interacting directly with them. The alternative and additional systems are also considered. The important point of the whole regulation is the absence of signaling systems for increasing molecular oxygen concentration (above necessary, i. e. hyperoxia) in the cell.