Експресія нікотинових ацетилхолінових рецепторів на клітинах В-лімфом людини - Омельченко, Д.М.; Скок, М.В. (Вiopolymers and Cell, 2009)
Мета. Визначити зв’язок між рівнем експресії нікотинових ацетилхолінових рецепторів (нАХР) і ступенем диференціації та активації В-лімфоцитів. Методи. Експресію нАХР на клітинних лініях REH, Ramos і Daudi вивчали методом протокової цитофлуориметрії з використанням антитіл, специфічних до різних субодиниць рецептора; проліферацію клітин оцінювали за допомогою МТТ-тесту. Результати. Показано, що рівень експресії α4β2/β4 та α7 нАХР підвищується по мірі диференціації (Ramos > REH) і активації В-лімфоцитів (Daudi > Ramos) та залежить від експресії антиген-специфічного рецептора. Стимуляція/блокування нАХР не впливає на інтенсивність проліферації досліджених клітин. Цель. Определить связь между уровнем экспрессии никотинових ацетилхолинових рецепторов (нАХР) и степенью дифференциации и активации В-лимфоцитов. Методы. Экспрессию нАХР на клеточных линиях REH, Ramos и Daudi изучали методом проточной цитофлуориметрии с использованием антител, специфичных к разным субъединицам рецептора; про- лиферацию клеток оценивали по результатам МТТ-теста. Результаты. Показано, що уровень экспрессии αβ2/β4 и α7 нАХР повышается по мере дифференциации (Ramos > REH) и активации В-лимфоцитов (Daudi > Ramos) и зависит от экспрессии антиген-специфического рецептора. Стимуляция/блокирование нАХР не влияет на интенсивность пролиферации исследованных клеток. Aim. To find a correlation between the level of nicotinic acetylcholine receptor (nAChR) expression and B lymphocyte differentiation or activation state. Methods. Expression of nAChRs in the REH, Ramos and Daudi cell lines was studied by flow cytometry using nAChR subunit-specific antibodies; cell proliferation was studied by MTT test. Results. It is shown that the level of α4β2β4 and α7 nAChRs expression increased along with B lymphocyte differentiation (Ramos > REH) and activation (Daudi > Ramos) and depended on the antigen-specific receptor expression. The nAChR stimulation/blockade did not influence the intensity of cell proliferation.