ПДРФ-анализ и скрининг делеций в семьях больных миодистрофией Дюшенна (МДД) - Малышева, О.В.; Горбунова, В.Н.; Красильников, В.В.; Баранов, В.С. (Биополимеры и клетка, 1991)
Методами обычной и множественной полимеразной цепной реакции синтеза ДНК, а также блот-гибридизации по Саузерну исследованы аллельный полиморфизм пяти сайтов ДНК, тесно сцепленных с геном дистрофина, и наличие делеций этого гена у пробандов и в семьях высокого риска. Информативными по одному или нескольким полиморфным сайтам оказались 29 и 36 обследованных семей, т. е. они пригодны для пренатальной диагностики и определения гетерозиготного носительства мутации. У 11 из 32 больных МДД выявлены различные делеции гена дистрофина. Приведены конкретные примеры пренатальной диагностики МДД на ранних сроках беременности. Обсуждаются преимущества и недостатки ПДРФ-анализа и метода прямого определения мутаций гена дистрофина для выявления гетерозиготного носительства и пренатальной диагностики МДД. Методами звичайної та множинної полімеразної ланцюгової реакції синтезу ДНК, а так ож блот-гібридизації по Саузерну досліджений алельний поліморфізм п'яти сайтів ДНК, що щільно пов'язані з геном дистрофіну, і наявність делеції цього гену у пробандів та в сім'ях високого ризику. Із 36 обстежених сімей 29 виявились інформативними по одному чи кільком поліморфним сайтами, тобто у них можна провести пренатальну діагностику та визначити гетерозиготних носіїв. У 11 із 32 хворих МДД знайдені різні делеції гену дистрофіну. Приведені конкретні приклади пренатальної діагностики МДД на ранніх строках вагітності. Обговорюються переваги та недоліки ПДРФ-аналізу і методу прямого визначення мутацій гену дистрофіну для виявлення гетерозиготних носіїв і пренатальної діагностики МДД. Allelic polymorphism of 5 loci closely linked or inside the dystrophin gene has been studied by Southern's blot analysis and polymerase chain reaction in high risk families. Method of multiplex polymerase chain reaction has been used for detection of dystrophin gene deletions. 29 of 36 families studied have been informative for prenatal diagnosis and carrier detection with one or more DNA probes. Different deletions of dystrophin gene have been detected in 11 of 32 DMD patients. Prenatal diagnosis of DMD has been carried out in two families at the first trimester of pregnancy. Advantages and disadvantages of RFLP analysis and direct deletions identification for DMD carrier detection and prenatal diagnosis are discussed.