Индукция хлорофиллдефектных мутантов табака – маркеров для клеточной инженерии - Зубко, М.К.; Зубко, Е.И.; Капранов, Ф.В. (Биополимеры и клетка, 1991)
Гамма-облучением семян и гаплоидных протопластов Nicotiana tabacum индуцированы хлорофиллдефектные мутанты с различным фенотипом. Для части из них доказан цитоплазматический или геномный тип наследования хлорофиллдефектности. Опыты по слиянию протопластов N. tabacum, Atropa belladonna, Hyoscyamus niger и Scopolia carniolica показали, что мутанты типа albina могут быть успешно вовлечены в программы по близкородственной и отдаленной соматической гибридизации. Предложена простая и эффективная методика для слияния протопластов, лишенных хлорофилла. Описані експерименти по індукції хлорофілдефектних мутантів тютюну за допомогою гамма-опромінення насіння та гаплоїдних протопластів. Для частини з них доведено цитоплазматичний чи геномний. тип успадкування хлорофілдефектності. Досліди по злиттю протопластів N. tabacum, A. belladonna, ?. niger і S. camiolica. показали, що мутанти типу albina можуть бути успішно використані у програмах по близькоспорід- неній та віддаленій соматичній гібридизації. Запропонована проста і ефективна методика для злиття протопластів, що не мають хлорофілу. Chlorophyll deficient Nicotiana tabacum mutants with the different phenotypes were induced using gamma-irradiation of seeds and haploid protoplasts. Cytoplasmic or genomic type of chlorophyll-deficiency inheritance has been shown for part of them. Experiments on protoplast fusion for N. tabacum, Atropa belladonna, Hyoscyamus niger and Scopolia carniolica have conformed the possibility to involve albino mutants in projects on close related and remout somatic hybridization. Simple and effective procedure for fusion of chlorophyll-less protoplasts is proposed.