Пошук генів – потенційних маркерів агресивності і метастазування раку простати людини - Розенберг, Є.Е.; Прудникова, Т.Ю.; Геращенко, Г.В.; Григорь’єва, Е.В.; Кашуба, В.І. (Вiopolymers and Cell, 2013)
Мета. Дослідження рівня відносної експресії генів, які беруть участь у процесах канцерогенезу, в андроген-незалежній (АН) клітинній лінії РС3 порівняно з андроген-залежною (АЗ) лінією LNCaP для пошуку маркерів агресивності і метастазування раку простати (РП). Методи. Для дослідження рівня відносної експресії використано комерційний мікрочип ЗТ-ПЛР. Результати. З 84 вивчених генів 36 змінили рівні експресії у лінії РС3 у порівнянні з LNCaP більш ніж у 4 рази. Відмічено підвищення експресії генів ангіогенезу (PDGF, TGFB1, THBS1), інвазивності і метастазування (MET, MMP1, PLAU) та анти-aпоптичних факторів (BCL2, BCL2L1). Відібрано сім генів (MET, MMP1, PLAU, SERPINE1, EPDR1, TGFB1, VEGFA) – потенційних маркерів агресивності і метастазування РП. Висновки. Найбільших змін при переході до АН типу РП зазнають гени інвазивності і метастазування, контролю клітинного циклу та апоптозу. Відібрані гени можуть бути потенційними маркерами процесів інвазивності і метастазування та потребують подальшого вивчення. Цель. Исследование уровня относительной экспрессии генов, вовлеченных в основные молекулярные механизмы канцерогенеза, в андроген-независимой (АН) клеточной линии РС3 по сравнению с андроген-зависимой (АЗ) линией LNCaP для поиска маркеров агрессивности и метастазирования рака простаты (РП). Методы. Для определения уровня относительной экспрессии использовали коммерческий ОТ-ПЦР микрочип. Результаты. Из 84 генов 36 изменили свою экспрессию в линии РС3 по сравнению с линией LNCaP больше, чем в 4 раза. Отмечено повышение экспрессии генов ангиогенеза (PDGF, TGFB1, THBS1), инвазивности и метастазирования (MET, MMP1, PLAU), анти-aпоптических факторов (BCL2, BCL2L1). Определены семь генов (MET, MMP1, PLAU, SERPINE1, EPDR1, TGFB1, VEGFA) – потенциальных маркеров агрессивности и метастазирования РП. Выводы. Наибольшим изменениям при переходе к АН типу РП подвергаются гены инвазивности и метастазирования, контроля клеточного цикла и апоптоза, которые могут служить потенциальными маркерами инвазивности и метастазирования и требуют дальнейшего исследования. Aim. An investigation of the expression levels of 84 cancer-related genes, involved in the main molecular mechanisms of carcinogenesis, in androgen-independent (AI) cell line PC3 compared to androgen-dependent (AD) cell line LNCaP to find markers of the prostate cancer (PC) aggressiveness and metastasis. Methods. Commercial Q-PCR array was used to determine the genes expression levels. Results. Thirty six genes from the total 84 examined changed expression levels in PC3 cell line compared to LNCaP cell line by 4-fold or more times. Increased expression of the genes of angiogenesis (PDGF, TGFB1, THBS1), invasiveness and metastasis (MET, MMP1, PLAU) and anti-apoptotic factors (BCL2, BCL2L1) were detected. Seven genes (MET, MMP1, PLAU, SERPINE1, EPDR1, TGFB1, VEGFA) were selected as potential markers of the PC aggressiveness and metastasis. Conclusions. The expressions of the genes of invasi- veness and metastasis, cell cycle control and apoptosis undergo the greatest changes during transition from AD to AI type of the prostate cancer. The selected genes could serve as potential markers of invasiveness, metastasis and require further investigation.