Методи аналізу програмних архітектур, представлених нечіткими графовими моделями - Парасюк, І.М.; Єршов, С.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Запропоновано засоби для представлення складних нечітко визначених підсистем та модулів на рівні об’єктно-орієнтованої
програмної архітектури. Розглянуто способи введення нечіткості в діаграмах класів UML, що є основою аналізу архітектури.
Описані трансформації, які підвищують ефективність представлення графових моделей архітектури з метою поліпшення розуміння
програмної структури, діагностування, аналізу архітектури та її реструктуризації. Розроблено узагальнений підхід до
трансформації нечіткого графа моделі архітектури, який ґрунтується на понятті нечіткої семантичної збіжності шаблонів правил
перетворення. Facilities for presentation of complex fuzzy subsystems and modules at the level of the object-oriented program architecture are offered.
Methods of uncertainty introduction are considered in UML classes diagrams, which are the basis of architecture analysis. Transformations,
which promote efficiency of presentation of graph-based models of architecture with the purpose of improvement of program structure
understanding, diagnostics, analysis of architecture and its restructuring, are described. Generalized approach is developed to transformation
of fuzzy graph of architecture model, which is based on notion of fuzzy semantic matching of transformation rules patterns.