T-138C polymorphism of MGP gene is associated with blood plasma cholesterol levels but not related to other risk factors of atherosclerosis in patients with ischemic stroke - Garbuzova, V.Yu.; Polonikov, A.V.; Ataman, Y.A.; Mychaylova, T.I.; Obukhova, O.A.; Matlaj, O.I.; Ataman, A.V. (Вiopolymers and Cell, 2014)
Aim. To analyse the association of MGP gene promotor T-138C polymorphism (rs1800802) with known risk factors of atherosclerosis and its complications (hypercholesterolemia, hypertension, high body mass index, diabetes, smoking, hypercoagulability) in patients with ischemic stroke (IS) of atherothrombotic origin. Methods. Venous blood of 170 IS patients was used for genotyping. The MGP gene polymorphism was examined by PCRRFLP methodology. Results. The carriers of a minor allele (T/C + C/C) had higher total cholesterol (5.4 ± 0.19 vs 4.8 ± 0.15 mmol/l, P = 0.025) and LDL-cholesterol concentrations (3.6 ± 0.17 vs 3.0 ± 0.14 mmol/l, P = 0.008), and lower HDL-cholesterol level (0.96 ± 0,04 vs 1.1 ± 0.03 mmol/l, P = 0.029) in blood plasma than the major allele homozygotes (T/T). Conclusions. It has been found no association between T-138C polymorphism of MGP gene and known risk factors for atherosclerosis and its complications (BMI, hypertension, diabetes, smoking, hypercoagulability) in patients with IS from the northeastern region of Ukraine. IS patients with the minor allele have more pronounced atherogenic changes in blood plasma lipoproteins as compared with the major allele homozygotes. Мета. Проаналізувати зв’язок поліморфізму T-138C промотору гена MGP (rs1800802) з відомими факторами ризику атеросклерозу та його ускладнень (гіперхолестеролемія, гіпертензія, високий показник індексу маси тіла, цукровий діабет, куріння, підвищена коагуляційна здатність крові) у пацієнтів з ішемічним інсультом атеротромботичного походження. Методи. Для генотипування використано венозну кров 170 хворих на ішемічний інсульт. Поліморфізм гена MGP визначено методом полімеразної ланцюгової реакції з наступним аналізом довжини рестрикційних фрагментів при виявленні їх електрофорезом в агарозному гелі. Результати. Носії мінорного алеля (T/C + C/C) мали вищі показники загального холестеролу (5,4 ± 0,19 проти 4,8 ± 0,15 ммоль/л, P = 0,025) і холестеролу ліпопротеїнів низької густини (3,6 ± 0,17 проти 3,0 ± 0,14 ммоль/л, P = 0,008), а також нижчий рівень холестеролу ліпопротеїнів високої густини у плазмі крові, ніж гомозиготи за основним алелем (T/T). Висновки. Не знайдено зв’язку між поліморфізмом T-138C гена MGP і відомими факторами ризику атеросклерозу та його ускладнень (індексом маси тіла, гіпертензією, цукровим діабетом, курінням, підвищеною коагуляційною здатністю крові) у хворих на ішемічний інсульт з північносхідного регіону України. У пацієнтів – носіїв мінорного алеля – зареєстровано вираженіші зміни ліпопротеїнів плазми крові атерогенного характеру порівняно з гомозиготами за основним алелем. Цель. Проанализировать связь полиморфизма T-138C промотора гена MGP (rs1800802) с известными факторами риска атеросклероза и его осложнений (гиперхолестеролемия, гипертензия, высокий показатель индекса массы тела, сахарный диабет, курение, повышенная коагуляционная способность крови) у пациентов с ишемическим инсультом атеротромботического происхождения. Методы. Для генотипирования использовали венозную кровь 170 больных ишемическим инсультом. Полиморфизм гена MGP определяли методом полимеразной цепной реакции с последующим анализом длины рестрикционных фрагментов при их выявлении электрофорезом в агарозном геле. Результаты. Для носителей минорного аллеля (T/C + C/C) характерны более высокие показатели общего холестерола (5,4 ± 0,19 против 4,8 ± 0,15 ммоль/л, P = 0,025) и холестерола липопротеинов низкой плотности (3,6 ± 0,17 против 3,0 ± 0,14 ммоль/л, P = 0,008), а также более низкий уровень холестерола липопротеинов высокой плотности в плазме крови, чем у гомозигот по основному аллелю (T/T). Выводы. Не установлено связи между полиморфизмом T-138C гена MGP и известными факторами риска атеросклероза и его осложнений (индексом массы тела, гипертензией, сахарным диабетом, курением, повышенной коагуляционной способностью крови) у больных с ишемическим инсультом из северовосточного региона Украины. У пациентов – носителей минорного аллеля – зарегистрированы более выраженные изменения липопротеинов плазмы крови атерогенного характера по сравнению с гомозиготами по основному аллелю.