Влияние радиации на перекисное окисление липидов и окисление SH-групп мембранных белков - Древаль, В.И. (Биополимеры и клетка, 1996)
Суспензию плазматических мембран тимоцитов облучали в дозах 5–10⁴ Гр. Определяли перекисное окисление липидов, содержание SH-групп в мембранных белках и влияние на эти процессы цистамина, ионола и этанола. Полученные данные позволяют предположить, что радиационно-индуцируемая липопероксидаиия обусловлена как прямым действием радиации на липиды, так и взаимодействием, липидов с продуктами радиолиза воды радикалами ОН•. Окисление SH-групп в белках зависит от процессов перекислого окисления мембранных липидов. Суспензію плазматичних мембран тимоцитів опромінювали у дозах 5–10⁴ Гр. Визначали перекисне окислення ліпідів, вміст SH-груп у мембранних білках та вплив на ці процеси цистаміна, іонола і етанола. Отримані дані дозволяють припустити, що радіаційно-індукована ліпопероксидація обумовлена як прямою дією радіації на ліпіди, так і взаємодією ліпідів з продуктами радіолізу води радикалами ОН•. Окислення SH-груп у білках залежить від процесів перекисного окислення мембранних ліпідів. Plasma membrane thymocytes were irradiated with doses of 5–10⁴ Gy. Lipid peroxidation quantity SH-groups in membrane proteins and effects on these processes, by cystamine ionol and ethanol were determined. The results give reason to propose, that motive oflipid peroxidation cause direct influence radiation and interaction lipids with OH•-radicals. Oxidies SH-groups inproteins may be cause of process peroxidation by membrane lipids.