Продукція стресових білків у механізмі формування вторинної радіорезистентності клітин карциноми Герена щурів - Зінченко, В.А.; Осипова, Л.О.; Барабой, В.А. (Биополимеры и клетка, 1996)
Дія іонізуючої радіації у дозі 8 Гр індукує у клітинах карциноми Герена щурів експресію стресових білків (СБ) з молекулярною масою 47,69/70, 80/82,107 і 140/150 кДа. Останній білок не експресується за інших умов. Протягом формування вторинної набутої радіозістентності (курс опромінення у дозі 50 Гр за п'ять фракцій чергувався з перевивкою) білок з м. м. 140/150 кДа виявляється не лише після тестуючого опромінення, але і його синтез стає конститутивним. Воздействие ионизирующей радиации в дозе 8 Гр индуцирует в клетках карциномы Герена крыс экспрессию стрессовых белков (СБ) с молекулярной массой 47, 69/70, 80/82, 107 и 140/150 кДа. Последний белок не экспрессируется в других условиях. По мере формирования вторичной приобретенной радиорезистентности (курс облучения в дозе 50 Гр за пять фракций чередовался с перевивкой) белок с м. м. 140/150 кДа выявляется уже не только после тестирующего облучения, но становится конститутивным. Influence of ionizing radiation at a dose of 8 Gy induces the expression of stress proteins (SP) 47,69/70, 80/82,107 and 140/150 kDa in rat cells of Geren carcinoma. T fie latter protein is not expressing under the other conditions. As far as forming of secondary acquired radioresistance (course of radiation 50 Gy alternated with innoculation) protein 140/150 is being detected not only after testing radiation but becomes constitutive.