Эффекты линоленовой кислоты и ее гидроксамового производного на 5-липоксигеназу - Бондаренко, Л.Б.; Огий, С.А.; Бутович, И.А. (Биополимеры и клетка, 1996)
В экспериментах с использованием мицеллярной системы in vitro было проведено сравнительное изучение влияния лшюлевой и линоленовой кислот, а также их гидроксаматов на 5-липоксигеназу из клубней картофеля. Установлено, что меньшая по сравнению с линолевой кислотой эффективность линоленовой кислоты в качестве субстрата 5-липоксигеназы коррелирует с меньшим относительно линолеат-гидроксамовой кислоты ингибирующим влиянием линоленат-гидроксамовой кислоты на данный фермент. При этом эффект исследуемых соединений зависел от рН среды и концентрации субстрата. В експериментах з використанням міцелярної системи in vitro було здійснено порівняльне вивчення впливу лінолевої та ліноленової кислот, а також їх гідроксамових похідних на 5-ліпоксигеназу з бульб картоплі. Встановлено, що менша порівняно з лінолевою кислотою ефективність ліноленової кислоти як субстрату 5-ліпоксигенази корелює з меншим відносно лінолеат-гідроксамовоїкислоти інгібуючим впливом ліноленат-гідроксамової кислоти на даний фермент. При цьому ефект досліджуваних сполук залежав від рН середовища і концентрації субстрату. In experiments with micellar in vitro system comparative study oflinoleic and linolenic acids and also their hydroxamic derivatives effects on 5-lipoxygenase from potato tubers was carried out. It was shown that less effectivness of linolenic acid as substrate of 5-lipoxygenase (in comparison with linoleic acid) correlated with less inhibitory effect oflinolenate hydroxamic acid (in comparison with linoleate hydroxamic acid) on this enzyme. Effects of investigated compounds depended on pH and substrate concentrations.