Состав клеточных стенок каллусных культур земляники с различной способностью к морфогенезу - Яблокова, Е.В.; Киямова, Р.Г.; Тюленева, Н.М.; Колесниченко, Е.В.; Горшкова, Т.А.; Желтоножская, Л.В. (Биополимеры и клетка, 1996)
Проанализирован состав полисахаридов и фенольных соединений клеточных стенок каллусных культур земляники с различной способностью к регенерации растений. Не обнаружено существенных различий ни по содержанию клеточных стенок, ни по составу и содержанию фракций полисахаридов. В то же время спектр фенольных соединений имел четко выраженные отличия: среди фенольных продуктов окисления клеточных стенок регенерирующих каллусных культур значительную долю составлял ванилин, который полностью отсутствовал у нерегенерирующих калуссов. Спектрофотометрический анализ позволил предположить, что это связано с наличием феруловой кислоты в клеточных стенках регенерирующих культур. Проаналізовано склад полісахаридів фенольних сполук клітинних стінок калусних культур суниці з різною здатністю до морфогенезу. Не виявлено суттєвих відмінностей ні за кількісним вмістом клітинних стінок, ні за складом та вмістом фракцій полісахаридів. У той же час спектр фенольних сполук регенеруючого калу'су різко відрізнявся від такого нерегенеруючого калусу. Серед фенольних продуктів окислення клітинних стінок регенеруючих калусних культурзначна частина припадала на ваниліну який повністю був відсутній у нерегенеруючому калусі. На підставі результатів спектрофотометричного аналізу зроблено припущення, що це пов'язано з наявністю ферулової кислоти в клітинних стінках регенеруючого калусу. The composition of polysaccharides and phenol combinations of cell walls in callus cultures of strawberries with different ability to regeneration of the plant has been investigated. No essential differences have been found either in the content of cell walls or in the content and composition of poly saccharide fractions. At the same time the spectrum of phenol compounds had some clear-cut distinction: among the phenol products of oxidation of cell walls in regenerating callus cultures the vanilinaccountedfor a considerable fraction which was totally missing in nonregenerating calluses. Spectrophotometric analysis has made itpoissible to suppose that this phenomenon involves the presence offerulic acid in the cell walls of regenerating cultures.