Структурно-функціональна організація геномів бакуловірусів - Строковська, Л.І.; Кіхно, І.М.; Мелешко, Р.А. (Біополімери і клітина, 2002)
Baculoviridae — родина різнорідних патогенних вірусів, шр інфікують комах і характеризуються складним реплікаційним циклом, який завершується включенням віріонів у кристалічний білковий матрикс. Бакуловірусні гени експресуються за типом транскрипційного каскаду, в якому кожний наступний етап залежить від експресії генів на попередньому етапі. Даний огляд узагальнює сучасні уявлення як про згаданий унікальний механізм генної експреси, так і про механізми бакуловірусної реплікації, пов'язаної з ним. Описуються нуклеотидні послідовності та гени, що беруть участь у цих процесах. The Baculoviridae is a diverse family of pathogens which are infectious for arthropods and are characterized by a complex replication cycle that culminates in the occlusion of virions in a crystalline protein matrix. Baculovirus genes are expressed in a transcriptional cascade in which each successive phase is dependent on the expression of genes during the previous phase. The review summarizes our current understanding of this unique gene expression mechanism, as well as a mechanism of baculovirus replication connected with it. The nucleotide sequences and genes involved in these processes are described. Baculoviridae — семейство разнородных патогенных вирусов, инфицирующих насекомых и характеризующихся сложным репликационным циклом, который завершается включением вирионов в кристаллический белковый матрикс. Бакуловирусные гены экспрессируются по типу транскрипционного каскада, где каждый следующий этап зависит от экспрессии генов на предыдущем этапе. Данный обзор обобщает современные представления как об этом уникальном механизме генной экспрессии, так и о механизмах бакуловирусной репликации, связанной с ним. Описываются нуклеотидные последовательности и гены, участвующие в этих процессах.