Структура и функция экстенсиноподобных белков хлопчатника - Хашимова, З.С.; Кузнецова, Н.Н.; Саитмуратова, О.Х.; Садыков, А.А. (Біополімери і клітина, 2002)
Изучена структурно-функциональная зависимость экстенсиноподобных белков (ЭПБ) хлопчатника. Установлено, что ЭПБ тормозят пролиферацию клеток и действие их зависит от дозы и фазы клеточного цикла. Антипролиферативный эффект дегликозилированного ЭПБ на клетки линии КМЛ имеет более выраженный характер, чем самих ЭПБ. В работе использованы культура клеток линии КМЛ и методы молекулярного моделирования. Вивчено структурно-функціональну залежність екстенсино подібних білків (ЕПБ) бавовника. Встановлено, що ЕПБ галь мують проліферацію клітин і дія їх залежить від дози і фази клітинного циклу. Антипроліферативний ефект деглікози- льованого ЕПБ на клітини лінії КМЛ має більш виражений характер, ніж самих ЕПБ. У роботі використано культуру клітин лінії КМЛ і методи молекулярного моделювання. The structural and functional dependence of the cotton extensin-like proteins (ELPs) has been investigated. ELPs inhibit the cell proliferation, their action depending on the glycoproteins dose and the cell cycle phase. The antiproliferative activity of deglycosylated ELPs towards the KML cell line is higher than that of the extensin-like proteins. The KML cell culture and molecular modelling methods have been used in this work.