Структура комплексов фосфатидилхолин– пиридин и фосфатидилхолин–пиразол: результаты конформационного анализа - Насибуллин, Р.С.; Косарева, Д.И.; Серебреник, М.А.; Спирихин, Л.В. (Біополімери і клітина, 2002)
Методами квантовой химии и спектроскопии ЯМР- 12С исследованы структуры комплексов фосфатидилхолин–пиридин и фосфатидилхолин–пиразол в CDCh. Обнаружены четыре места локализации молекулы гетероцикла на холиновой группе фосфатидилхолина (ФХ). Показано, что наиболее устойчивым является комплекс, в котором молекула пиридина или пиразола располагается вблизи фрагмента NCH2 полярной группы ФХ. Методами квантової хімії і спектроскопії ЯМР на ядрах 12С досліджено структури комплексів фосфатидилхоліну з піридином і піразолом. Виявлено чотири місця локалізації молекули піридину на холіновій групі молекули фосфатидилхоліну. Показано, що найбільшу стійкість має комплекс, у якому молекула піридину чи піразолу розміщується поблизу фосфатидилхоліну The structure of phosphatidylcholine-pyrazole and phosphatidyl-choline-pyridwe complexes were studied using the quantum chemistry and C-NMR spectroscopy methods. Four sites of the geterocyclic molecule localization in the choline group of phosphati-dylcholine (PC) were detected. The complex containing the bio¬logically active molecule located near the NCH2 fragment of PC polar group was shown to be the most stable.