Вияви національної тотожності православного духовенства Волині у 40 – 80-х рр. ХХ ст. - Борщевич, В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2009)
Стаття присвячена специфіці вираження національної ідентичності представниками волинського духовенства в роки війни та добу радянського тоталітаризму. Автор робить спробу простежити форми демонстрування національного «я» священиками Волинсько-Рівненської єпархії, глибину усвідомлення націокультурної відмінності. У наукове використання вводяться раніше невідомі та маловідомі архівні джерела і матеріали. The article is devoted specificity of display of national identity by representatives of Volyn clergy in days of war and in the Soviet totalitarianism. The author does an attempt to track the form of demonstration of national orientation by priests of the Volyn-Rivne diocese. Еру depth of understanding of national-cultural difference is shown. Earlier unknown and little-known archival documents and materials are introduced into scientific use.