Математическая модель динамики мутагенеза, индуцированного фрагментом ДНК аденовируса, в клетках млекопитающих - Лукаш, С.И.; Лукаш, Л.Л.; Задорожный, В.Ф. (Биополимеры и клетка, 1996)
Динамика мутагенеза в клетках китайского хомячка, индуцированного фрагментом ДНК BAV3, содержащим трансформирующую область, аппроксимирована математическими формулами на основе построенной нами модели. Показано, что набор параметров может служить основой для классификации как клеточных систем, так и их взаимодействий с мутагеном. Вариация параметров и их оптимизация позволяют идентифицировать генетические процессы, проходящие в клеточной популяции под действием мутагенного фактора, и дают возможность прогнозировать результат взаимодействия клеточной системы с мутагеном. Динаміка мутагенезу, індукованого фрагментом ДНК BAV3, що містить трансформуючу область, у клітинах китайського хом'ячка, апроксимована математичними формулами на основі побудованої нами моделі. Показано, що набір параметрів моделі може бути базою для класифікації як клітинних систем, так і їх взаємодій з мутагеном. Варіація параметрів та їх оптимізація дозволяють ідентифікувати генетичні процеси, що проходять в клітинній популяції під дією мутагенногофактора і дають можливість прогнозувати результат взаємодії клітинної системи з мутагеном. Dynamics of mutagenesis in Chiniese hamster cells under the action of BAV3 DNA fragment containing transforming region is approximized by mathematical formulas on the basis of a model created by us It is shown that a set of parameters might be a foundation for classification as cell systems as their interactions with a mutagen. Variation of parameters and their optimization help us to identify genetic processes which are taking place in the cell population under the action of mutagenic factor and give a possibility to prognosticate results of cell system – mutagen interaction.