Збудження та іонізація аденіну електронним ударом - Суховія, М.І.; Вощепинець, Є.І.; Шафраньош, М.І.; Шимон, Л.Л. (Биополимеры и клетка, 1996)
Досліджено процеси збудження, іонізації та дисоціації молекул аденіну в газовій фазі, спричинені електронним ударом у діапазоні енергій від 0 до 300 еВ. Експерименти здійснювали методом електронного та молекулярного пучків, що перетинаються, з фотоелектричною реєстрацією випромінювання. Спектри люмінесценції аденіну і продуктів його дисоціативного збудження отримано в області від 200 до 600 нм. Виміряно функції збудження та іонізації молекул. Аналіз функцій збудження показав наявність інтеркомбінаційних переходів з утворенням триплетних метастабільних станів. Исследованы процессы возбуждения, ионизации и диссоциации молекул аденина в газовой фазе, вызванные электронным ударом в диапазоне энергий от 0 до 300 эВ. Эксперименты проводили методом пересекающихся электронного и молекулярного пучков с фотоэлектрической регистрацией излучения. Спектры люминесценции аденина и продуктов его диссоциативного возбуждения получены в области от 200 до 600 нм. Измерены функции возбуждения и ионизации молекул. Анализ функций возбуждения показал наличие интеркомбинационных переходов с образованием триплетных метастабильных состояний. Electron-impact excitation, ionization and dissociation of gas-phase adenine were studied in the energy range of 0 to 300 eV. Investigations were carried out by a crossed electron and molecular beam method with photoelectric registration of radiation. The luminescence spectra of adenine and its dissociative excitation products were obtained within the, region of 200 to 600 nm. Excitation and ionization functions for molecules in'question were measured. The analysis of the functions showed the presence of the intersystem crossing with the formation of the triplet metastable states.