Клеточная стенка грибов – оптимальная структура для биосорбции - Горовой, Л.Ф.; Косяков, В.Н. (Биополимеры и клетка, 1996)
Ряд проблем Чернобыльской аварии наиболее успешно можно решать с использованием биосорбентов на основе грибного хитина. Новые хитиновые сорбенты "Микотон" полученные из клеточных стенок высших грибов, показали уникально высокие сорбционные свойства по отношению к урану, плутонию, америцию, цезию и токсичным тяжелым металлам. Испытания на реальных радиоактивных отходах Чернобыльской АЭС доказали, что хитиновые сорбенты способны в 1000 раз снижать активность жидких радиоактивных отходов. Биосорбенты с ферромагнитными свойствами можно применять для дезактивации почв и донных отложений водоемов. Ряд проблем Чорнобильської аварії найуспішніше можна вирішувати з використанням біосорбентів на основі грибного хітину. Нові хітинові сорбенти «Мікотон», одержані з клітинних стінок вищих грибів, показали унікально високі сорбційні властивості відносно до урану, плутонію, америцію, цезію та токсичних важких металів. Випробування на реальних радіоактивних відходах Чорнобильської АЕС довели, що хітинові сорбенти здатні в 1000 разів знижувати активність рідких радіоактивних відходів. Біосорбенти з феромагнітними в.шстивостями можна застосовувати для дезактивації грунтів та донних відкладень водойм. Number of problems of Chernobyl accident can be most succesfully solved with chitin biosorbents «Mycoton» maden from cell walls of the higher fungi. «Mycoton» have showed unically high sorption Qualities for uranium, plutonium, americium, caesium and toxic heavy metals. Tests on real radioactive wastes departured of Chernobyl NPP shows that chitin sorbents are capable to reduce in 1000 times activity of liquid radioactive wastes. Biosorbents with ferromagnetic properties can be used for decontamination of soil and bottom sediments of water bodies.