Структурный анализ митохондриального генома Beta vulgaris L. - Киселева, Е.В.; Дударева, Н.А.; Бояринцева, А.Э.; Майстренко, А.Г.; Христолюбова, Н.Б.; Салганик, Р.И. (Биополимеры и клетка, 1988)
Электронно-микроскопическим и биохимическими методами показано, что митохондриальная ДНК (мтДНК) сахарной свеклы многокомпонентна, она содержит высокомолекулярную сложно организованную кольцевую ДНК размером до 500 т. п. н. и плазмидоподобные миникольцевые ДНК (1,3; 1,4 и 1,6 т. п. н). Высокомолекулярная ДНК упакована в глобулы и розеткоподобные структуры, петли которых соединены в центре белковой сердцевиной. Глобулы и розетки соединены между собой содержащими ДНК толстыми и тонкими фибриллами, вдоль которых регулярно расположены нуклеосомо- и нуклеомероподобные структуры. Плазмидоподобные молекулы ДНК находятся в суперспирализованном состоянии. Електронно-мікроскопічним і біохімічними методами показано, що мітохондріальна ДНК (мтДНК) цукрового буряку багатокомпонентна, вона містить високомолекулярну складно організовану кільцеву ДНК розміром до 500 тис. п. н. і плазмідоподібні мінікільцеві ДНК (1,3; 1,4 і 1,6 тис. п. н.). Високомолекулярна ДНК упакована в глобули і розеткоподібні структури, петлі яких з’єднані в центрі білковою серцевиною. Глобули і розетки з’єднані між собою товстими і тонкими фібрилами, що містять ДНК, уздовж яких регулярно розташовані нуклеосомо-і нуклеомероподібні структури. Плазмідоподібні молекули ДНК перебувають у суперспіралізованому стані. It is shown by electron microscopy and biochemical methods that mitochondrial DNA (mtDNA) of Beta vulgaris L. is multicomponent and consists of high molecular DNA (~500 kb) and minicircular plasmid-like DNA molecules (1.3, 1.4 and 1.6 kb). High molecular mtDNA when not entirely free of proteins is presented by resembling chro-momers of globular and rosette-like structures. The typical rosette has a protein core and stemming from it DNA loops. The globules and rosettes are interconnected between themselves by thick and thin DNA fibrils along which nucleosome- and nucleomere-like structures are regularly distributed. The plasmid-like DNA molecules are in super-coiled forms.