Вивчення експресії секреторних муцинів у кон'юнктиві ока людини - Гут, І.Й.; Еллінгем, Р.; Істі, Д.; Семенова, Г.С. (Биополимеры и клетка, 1998)
У роботі досліджено експресію секреторних муцинів (MUC 2–9) у кон'юнктиві ока людини. Застосовуючи метод гібридизації in situ із специфічними олігонуклеотидними пробами, було виявлено експресію лише двох секреторних муцинів (MUC4 і MUC5AC) в епітеліальному шарі кон'юнктиви. Експресію MUC4 транскрипційної РНК, яка мала гомогенний характер розподілу, було виявлено в усіх шарах сквамозного епітелію. На відміну від MUC4, MVC5AC експресується тільки в базальному шарі кон'юнктиви і мас плямистий характер експресії. Базуючись на даних з вивчення функції секреторних муцинів в інших тканинах, можна припустити, що MUC4 і MUC5AC відіграють важливу роль у формуванні і стабілізації мукози, яка харчує, зволожує і захищає епітеліальні клітини кон'юнктиви від патогенних факторів і шкідливих впливів зовнішнього середовища. В работе исследована экспрессия секреторных муцинов (MUC2–9) в конъюнктиве глаза человека. Применяя метод гибридизации in situ со специфическими олигонуклеотидными пробами, выявлена экспрессия только двух секреторных муцинов (MUC4 и MUC5AC) в эпителиальном слое конъюнктивы. Экспрессия MUC4 транскрипционной РНК, имеющая гомогенный характер распределения, отмечена во всех слоях сквамозного эпителия. В отличие от MUC4, MUC5AC экспрессируется только в базальном слое конъюнктивы и ему присуще распределение в виде пятен. Основываясь на данных по изучению функции секреторных муцинов в других тканях, можно предположить, что MUC4 и MUC5AC играют важную роль в формировании и стабилизации мукозы, которая питает, увлажняет и защищает эпителиальные клетки конъюнктивы от патогенных факторов и вредных воздействий окружающей среды. The expression pattern of mucin genes in human tissues has been the subject of intensive research in recent years. Different methods were used to accomplish this aim, including Northern and Western blot analysis, reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) and in situ hybridization. The aim of this study was to assess the expression of mucin genes in human conjunctiva, using the in situ hybridization technique with specific oligonucteotide probes. The results demonstrate expression of MUC4 and MUC5AC genes in the epithelial layer of the conjunctiva. The importance of these mucins in the function of the preocular mucus layer and in tear film formation remains to be elucidated. Based on their known function in other human tissues, one can suggest that they may play an important role in stabilizing and maintenance of the preocular mucus layer.