Излом А–Т-пары оснований в Вh-форме поли(dА):поли(dТ) - Липанов, А.А.; Беглов, Д.Б.; Алексеев, Д.Г.; Скуратовский, И.Я. (Биополимеры и клетка, 1989)
С использованием двухпараметрического гибкого сахара, а в случае Nа-соли поли(dА) : поли(dТ) также и с учетом возможного излома А – Т- пары проведено уточнение структур кальциевой и натриевой солей поли(dА) : поли(dТ) по данным рентгеновской дифракции от волокон. В структуре Nа-поли(dА) : поли(dТ) основания одной цепи, по-видимому тимины, наклонены приблизительно на –13°. Наклон оснований другой цепи незначителен. Благодаря своим уникальным особенностям, структура поли(dА) : поли (dТ) заслуживает специального обозначения Вh, чтобы быть выделенной из других структур В-типа. Параметры уточненной структуры могут быть существенными при интерпретации данных по изгибам ДНК, содержащим достаточно протяженные dАn-dТn-участки. З використанням двопараметричного гнучкого цукру, а в разі Nа-солі полі(dА): полі(dТ) також і з урахуванням можливого зламу А–Т-пари проведено уточнення структур кальцієвої і натрієвої солей полі(dА): полі(dТ) за даними рентгенівської дифракції від волокон. У структурі Nа-полі(dА): полі(dТ) основи одного ланцюга, скоріш за все, тиміни, нахилені приблизно на –13 °. Нахил основ іншого ланцюга незначний. Завдяки своїм унікальним особливостям, структура полі(dА): полі(dТ) заслуговує спеціального позначення Вh, щоб бути вирізненою з-поміж інших структур В-типу. Параметри уточненої структури можуть бути значущими за інтерпретації даних щодо вигинів ДНК, які містять досить протяжні dАn-dТn-ділянки. The structures of calcium and sodium salts of poly(dA): poly(dT) have been refined on the basis of X-ray diffraction in fibres using two parameter flexible sugar, and allowing for the possible A-T buckle. The bases of one chain, probably thymines, are tilted in the Na-poly(dA):poly(dT) structure at an angle of about —13°, while the tilt of the other chain bases is negligible. A number of unique features warrant a special designation, Bh, to distinguish poly(dA) : poly(dT) structure from other B-type structures. The refined structural parameters may be significant for the interpretation of data on DNA bends containing sufficiently long dAn:dTn tracts.